Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila včera štátne vyznamenania 33 osobnostiam spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, sedem z nich in memoriam.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová, vpravo vydavateľ Koloman Kertész Bagala si preberá ocenenie Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia počas udeľovania štátnych vyznamenaní osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života pri príležitosti 31. výročia vzniku Slovenskej republiky v priestoroch Slovenskej filharmónie 14. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Košice - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes vyhlási voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Na ÚS je neobsadený post jedného z 13 sudcov po tom, ako sa vlani v septembri Jana Laššáková vzdala tejto funkcie.



Bratislava - Delegácia amerického Kongresu po sobotňajších stretnutiach so slovenskými predstaviteľmi v Bratislave vyzdvihla úzke vzťahy medzi oboma krajinami. Dvadsať rokov po vstupe Slovenska do Severoatlantickej aliancie ho kongresmani označili za dôveryhodného spojenca. V rozhovore s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) sa dotkli aj dosahov odpredaja spoločnosti U. S. Steel.

Bratislava - Protesty v slovenských mestách pomáhajú odďaľovať zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a prenášať túto tému aj do kampane pred prezidentskými voľbami. Ako reálny praktický význam protestov to v diskusnej relácii TV Markíza uviedol poslanec Národnej rady SR a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) jeho slová označil za dôkaz, že ide o čisto politické protesty.
Na snímke ľudia počas protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, 11. januára 2024 v Trnave.
Foto: TASR Lukáš Grinaj



Bratislava - Podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) sa po piatkovej nehode podrobil dychovej skúške na alkohol. Jej výsledok bol negatívny. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS. Podpredseda parlamentu Michal Šimečka za opozičné Progresívne Slovensko vyzval rezort vnútra, aby to potvrdil a výsledky zverejnil. Danko deklaroval, že dnes pôjde na bratislavský magistrát zaplatiť za poškodený semafor 1500 eur. K nehode sa viac vyjadrovať nechcel, pretože generálny prokurátor Maroš Žilinka ohlásil jej vyšetrovanie.



Bratislava - Novelu tzv. kompetenčného zákona by mala koalícia opätovne schváliť v pôvodnom znení. Predpokladá to minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD), ktorý sa tak vyjadril v diskusnej relácii TA3. Jeho oponentka v debate, exšéfka rezortu Mária Kolíková (SaS), potvrdila, že v prípade prelomenia veta prezidentky sa opozícia obráti na Ústavný súd.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú od zajtra pokračovať v 6. schôdzi NR SR. Diskutovať majú o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Zároveň sa má mimoriadne zísť Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, kde by mal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetliť plánované zmeny v Národnej kriminálnej agentúre.



Košice - Ústavný súd SR v minulom roku konštatoval porušenie práv sťažovateľov celkovo v 618 nálezoch. Z toho v 403 prípadoch priznal sťažovateľom finančné zadosťučinenie, a to celkovo vo výške 1.367.675 eur.



Davos - Zástupcovia viac ako 80 krajín včera rokovali v švajčiarskom Davose, kde sa usilovali nájsť spoločnú pozíciu v otázke ukrajinského mierového plánu. Rokovania sa konali v predvečer Svetového ekonomického fóra, ktoré potrvá do piatka.



Kodaň - Dánska kráľovná Margaréta II. po 52 rokoch včera abdikovala a odovzdala trón svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Frederikovi.
V nedeľu 14. januára 2024 sa v centre Kodane zhromaždia tisíce ľudí, aby sa stali svedkami historického momentu v jednej z najstarších monarchií sveta. Okolo 14.00 hod. podpíše kráľovná Margrethe II. svoju abdikáciu a približne o hodinu neskôr bude jej najstarší syn vyhlásený za kráľa Frederika X. na balkóne paláca Christiansborg v centre dánskeho hlavného mesta.
Foto: TASR/AP



Peking - Šéf čínskej diplomacie Wang I včera varoval Taiwan, že akékoľvek kroky smerom k nezávislosti od pevninskej Číny budú "tvrdo potrestané". Reagoval tak na výsledky volieb na Taiwane, v ktorých zvíťazil kandidát vládnej Demokratickej pokrokovej strany Laj Čching-te.



Rijád - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko skončil vo včerajšej 7. etape Rely Dakar na siedmom mieste. V celkovom poradí patrí Svitkovi deviata priečka.



Zug - Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov podľahli švédskym rovesníčkam 1:4 vo včerajšom zápase o piate miesto na MS vo Švajčiarsku.



Melbourne - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Štvrtej nasadenej Američanke Cori Gauffovej podľahla hladko 3:6, 0:6.

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Štvrtej nasadenej Američanke Cori Gauffovej v pondelok 15. januára 2024 podľahla hladko 3:6, 0:6.
Foto: TASR/AP