Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. januára 2024 - 5.45 h.





Bratislava - V aktuálnom znení novely Trestného zákona je ešte priestor na jej vylepšenie. Na spoločnom rokovaní sa na tom zhodli predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD), minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a generálny prokurátor Maroš Žilinka.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyhlásil včera voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR. Voľba by sa mohla uskutočniť na parlamentnej schôdzi začínajúcej sa 16. apríla.



Budapešť - Predseda vlády SR Robert Fico dnes pricestuje na pracovnú návštevu Budapešti, kde sa stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Hlavným bodom programu bude podľa maďarského ministra zahraničných vecí rozvoj cezhraničnej dopravy, a to zriadením autobusových liniek a obnovením železničných spojení prihraničných regiónov SR a Maďarska.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR spúšťa bezpečnostný audit na základných a stredných školách. Šéf rezortu Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizuje aj prípravu dotazníka pre vysoké školy.
Na snímke v pozadí minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker a v popredí minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (obaja Hlas-SD) počas tlačovej konferencie o bezpečnosti na školách 15. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Reedukačné centrá neplnia podľa zistení Generálnej prokuratúry SR svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva.



Bratislava - Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko sa po štvrtkovej dopravnej nehode podrobil dychovej skúške v piatok popoludní. Mala negatívny výsledok. V rovnakom čase bol vypočutý. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytlo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

- Andrej Danko nemôže podľa opozičnej SaS ďalej ostať podpredsedom parlamentu, a preto bude čeliť odvolávaniu.



Bratislava - Schôdza o návrhu na odvolanie poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) z funkcie podpredsedu Národnej rady SR sa uskutoční dnes popoludní.



Bratislava - Predsedníctvo SNS vyjadrilo plnú podporu predsedovi strany a podpredsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Zároveň ho vyzvalo, aby prijal kandidatúru na prezidenta.



Bratislava - Predseda mimoparlamentnej ĽSNS Marian Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru. Začína so zberom podpisov.



Bratislava - Kresťanskodemokratické hnutie navrhuje uzákoniť prečin domáceho násilia s trestnou sadzbou odňatia slobody na jeden až tri roky.



Pezinok - Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave zastavili. Pri teroristickom útoku zomreli v októbri 2022 dve osoby. Informoval o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Priblížil, že primárnym cieľom strelca mal byť najskôr vtedajší premiér Eduard Heger.
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic hovorí počas tlačovej konferencie k tragickej streľbe na Zámockej ulici v Bratislave, v Pezinku 15. januára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Pezinok - Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdila obžalovaného Jozefa B. za schvaľovanie útoku na Zámockej ulici v Bratislave na peňažný trest v sume 700 eur. V prípade jeho nezaplatenia by si musel odpykať náhradný mesačný trest väzenia.



Moskva - Rokovania o mierovom pláne Kyjeva vo švajčiarskom Davose nič nedosiahnu, pretože sa na nich nezúčastňuje Rusko. Vyhlásil to včera Kremeľ s tým, že Moskva bude pokračovať vo vojenských operáciách na Ukrajine až do dosiahnutia svojich cieľov.



Bern - Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový summit za účasti svetových lídrov. Oznámili to včera vo švajčiarskom Berne prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Viola Amherdová. Pozvané budú podľa Zelenského všetky krajiny, ktoré podporujú územnú celistvosť Ukrajiny. Zelenskyj naznačil, že Rusko pozvať neplánujú.
Švajčiarska federálna prezidentka Viola Amherd (vpravo) a Volodymyr Zelenskyy (vľavo, prezident Ukrajiny) vystúpili pred médiami počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí v Kehrsatzi pri Berne vo Švajčiarsku, v pondelok 15. januára 2024. Zelenskyy sa zúčastní Svetového ekonomického Fórum v Davose od utorka.
Foto: TASR/AP



Budapešť - Ministri poľnohospodárstva z Bulharska, Poľska, Maďarska, Rumunska a Slovenska žiadajú, aby EÚ zaviedla dovozné clá na ukrajinské obilie. Ako dôvod uvádzajú nespravodlivú konkurenciu.



Brusel - Od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine previezli do európskych nemocníc viac než 3000 ukrajinských pacientov. Potvrdila to Európska komisia.



Ženeva - Organizácia Spojených národov uviedla, že v tomto roku bude potrebovať 4,2 miliardy dolárov na poskytnutie humanitárnej pomoci Ukrajine.



Tel Aviv - Izraelský minister obrany Joav Galant povedal, že po skončení vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas budú v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania.



Ha'il - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v ôsmej etape rely Dakar desiatu priečku. Udržal si tak deviate miesto v celkovom hodnotení.



Zürich - Bývalého slovenského útočníka Igora Libu uvedú do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie. Stane sa tak na májových MS v Prahe a Ostrave.
Na snímke hokejista Igor Liba s ocenením za celoživotné pôsobenie v duchu Fiar Play v Bratislave 18. marca 2016.
Foto: TASR - Martin Baumann