Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu tzv. kompetenčného zákona. Právna norma umožňuje zriadiť nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. V novele posunuli účinnosť z 1. januára na 1. februára.

- Prezidentka Zuzana Čaputová mimoriadne vystúpi v pléne Národnej rady SR zajtra o 12.00 h. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona.

Na snímke plénum Národnej rady SR počas hlasovania o schválení novely tzv. kompetenčného zákona na 6. schôdzi parlamentu v Bratislave 16. januára 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Budapešť - Je tragédiou, že spolupráca Vyšehradskej štvorky bola úmyselne znefunkčnená. Vyhlásil to včera v Budapešti predseda vlády SR Robert Fico. Po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom avizoval, že bude vyvíjať tlak na české predsedníctvo V4, aby zvolalo schôdzku premiérov krajín zoskupenia.

- Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom nikdy neboli také dobré ako teraz, pretože obe krajiny sú v Európskej únii prepojené tak, že sa navzájom posilňujú z hľadiska fyzickej, ekonomickej a energetickej bezpečnosti. Povedal to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Budapešti po schôdzke so slovenským premiérom Robertom Ficom.
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) pózujú počas spoločnej tlačovej konferencie v Budapešti v utorok 16. januára 2024.
Foto: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák



Bratislava – Opozícia podala návrh na odvolanie šéfa SNS Andreja Danka z postu podpredsedu parlamentu pre okolnosti jeho dopravnej nehody.

- Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizoval, že zverejní detaily z vyšetrovania Dankovej nehody. Informovať chce po ukončení kontroly postupu polície. Verí, že to bude ešte tento týždeň.



Bratislava - Minuloročnou potýčkou poslanca Igora Matoviča (hnutie Slovensko) a súčasného ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) sa zaoberá Okresný úrad Bratislava, podľa ktorého sa mali účastníci dopustiť priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. Predmetné veci ešte neboli uzavreté.



Bratislava - V rámci optimalizácie siete staníc záchrannej zdravotnej služby sa bude klásť dôraz na zapojenie samospráv do rokovaní. Uviedla to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).



Bratislava - Členovia Zahraničného výboru Národnej rady SR majú dnes rokovať o postoji Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR k spoločnému vyhláseniu členských krajín EÚ a NATO k použitiu severokórejských rakiet pri ruskom útoku na Ukrajinu.



Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko, KDH a SaS avizujú ďalšie protesty proti novele Trestného zákona, ktorá predpokladá aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Protesty budú zajtra.



Bratislava - Deficit rozpočtu verejnej správy Slovenskej republiky sa tento rok zvýši na 6,3 % z vlaňajších 6,1 % hrubého domáceho produktu. Zároveň bude vyšší, ako 6 %, čo predpokladá schválený rozpočet. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť s odvolaním sa na aktuálne hodnotenie Európskej komisie.



Kyjev - Najmenej 16 ľudí utrpelo zranenia včera večer pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.



Paríž - Európa nesmie dovoliť, aby Rusko na Ukrajine zvíťazilo, vyhlásil včera večer francúzsky prezident Emmanuel Macron. Oznámil, že Paríž poskytne Kyjevu ďalších približne 40 riadených striel dlhého doletu SCALP.



Belehrad - Tisíce podporovateľov srbskej opozície vyšli včera znovu do ulíc a obvinili populistickú vládu prezidenta Aleksandara Vučiča zo zorganizovania podvodov v minulomesačných parlamentných a komunálnych voľbách.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin upozornil, že Ukrajine hrozí nenapraviteľný úder v prípade, ak bude pokračovať vo svojej protiofenzíve.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite Svetového ekonomického fóra v Davose Západ žiadal, aby Ukrajine zabezpečili prevahu vo vzdušnom priestore, ktorú na dosiahnutie pokroku na bojisku potrebuje.



Brusel - Falzifikáty značkových výrobkov, najmä oblečenia, stoja európsku ekonomiku 16 miliárd eur ročne a vedú k strate takmer 200.000 pracovných miest. Uviedol to úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo.


Flachau - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila na druhom mieste vo včerajšom nočnom slalome Svetového pohára v rakúskom stredisku Flachau. Na víťazku Mikaelu Shiffrinovú stratila 27 stotín sekundy.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vpravo), Američanka Mikaela Shiffrinová (uprostred) a Švédka Sara Hectorová reagujú v cieli 2. kola nočného slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Flachau v utorok 16. januára 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann