Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. januára 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Predsedníctvo Smeru-SD jednomyseľne rozhodlo o podpore predsedu parlamentu a Hlasu-SD Petra Pellegriniho ako kandidáta na prezidenta. Premiér a líder Smeru Robert Fico to uviedol v diskusii RTVS Sobotné dialógy. Predseda vlády tiež potvrdil stredajšie stretnutie s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode. Chce mu tlmočiť, že SR nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a nepodporí jej vstup do NATO. "Pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, tak my ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky," povedal.



Bratislava - Predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini pripúšťa určité zmeny v návrhu novely Trestného zákona. Chce sa pozrieť na navrhované skrátenie premlčacích lehôt či na úpravu hranice výšky škôd. Zmeny, respektíve úpravu návrhu chce predstaviť aj KDH, uviedol jeho šéf a poslanec Národnej rady SR Milan Majerský. Vyplýva to z ich vyjadrení vo včerajšej diskusnej relácii RTVS.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) potvrdil svoju prezidentskú kandidatúru na podujatí Hlasu-sociálnej demokracie v Štátnej opere v Banskej Bystrici 19. januára 2024.
Foto: TASR Ján Krošlák


Bratislava - Vzhľadom na aktuálnu neschopnosť parlamentu prijímať zákony je pre podpredsedu Národnej rady SR a prezidentského kandidáta Andreja Danka teraz prioritou zmena rokovacieho poriadku. Poukazuje na dlhé minutáže na vystúpenia. Uviedol to včera v TV Markíza, kde diskutoval s kandidátom na prezidenta Ivanom Korčokom. Korčok na margo opozičných obštrukcií v parlamente poznamenal, že opozícia si robí svoju prácu.



Bratislava - Koaličná SNS plne podporuje ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantku SNS) a nevidí žiadny dôvod na jej odvolanie z funkcie.



Bratislava - Na Slovensko počas uplynulého víkendu pricestovali prví španielski vojaci. V lete majú prevziať od Českej republiky velenie jednotky NATO v Slovenskej republike. Z mnohonárodnej bojovej skupiny sa má stať mnohonárodná brigáda.



Bratislava - Všeobecní lekári by po novom mohli pacientov objednávať k lekárom špecialistom. Vyplýva to zo stanoviska Národného centra zdravotníckych informácií pre TASR.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Vo veku 89 rokov zomrel herec a pedagóg Ivan Letko. Popri hereckej kariére bol viac ako 30 rokov pedagógom na katedre herectva a réžie na bratislavskej Vysokej škole múzických umení.



Bratislava - Počet objednávaných tabuliek s evidenčným číslom sa po zavedení celoslovenských evidenčných čísel znižuje. Medziročne klesol počet žiadostí v priemere o 40 percent.



Bratislava - Na Slovensku sa vlani podalo 32.820 vakcín proti ochoreniu COVID-19. V roku 2022 sa ich oproti tomu podalo 851.661.



Vilnius – Poľsko a Litva majú povinnosť podporovať Ukrajinu a zaisťovať bezpečnosť vo východnej časti Európy. Vyhlásil to poľský prezident Andrzej Duda včera počas návštevy litovskej metropoly Vilnius.

Na snímke poľský prezident Andrzej Duda na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose v stredu 17. januára 2024.
Foto: TASR/AP


Pchjongjang - Šéfka severokórejskej diplomacie Čche Son-hui uviedla, že Severná Kórea je pripravená privítať ruského prezidenta Vladimira Putina na návšteve Pchjongjangu. Ten zároveň podľa nej vyjadril ochotu čoskoro prísť.



Moskva - Ruskom dosadené úrady v Moskvou ovládanom východoukrajinskom meste Doneck vyhlásili, že počet obetí údajného ukrajinského ostreľovania miestneho trhoviska stúpol na najmenej 25 mŕtvych a 20 zranených.



Gaza – Najmenej 25.105 ľudí zahynulo v Pásme Gazy od októbrového vypuknutia vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Včera to vo vyhlásení uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom.



New York - Najmenej 83 obetí si už vyžiadalo mimoriadne chladné počasie, ktoré za posledný týždeň postihlo rozsiahle oblasti Spojených štátov.

Na snímke počasie v USA.
Foto: TASR/AP


Berlín - Vyše 1,4 milióna ľudí sa cez víkend zúčastnilo na protestoch proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko.



Jeruzalem — Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera odmietol požiadavky militantného palestínskeho hnutia Hamas, ktorými podmieňuje prepustenie rukojemníkov zajatých pri útoku na Izrael zo 7. októbra.



Bratislava – Trojnásobný majster Európy, 25-násobný majster Slovenska v enduro a cross country a najúspešnejší slovenský motocyklista Štefan Svitko sa v sobotu vrátil zo Saudskej Arábie. V nabitej konkurencii továrenských jazdcov skončil na konečnom 9. mieste, pričom v jednotlivých etapách skončil šesťkrát v najlepšej desiatke.