Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. januára 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odcestovala včera na štátnu návštevu Kanady. Na palube s ňou bola jedna z najväčších biznis delegácií, aká kedy sprevádzala hlavu štátu. Slovenská prezidentka bude otvárať biznis fórum v Kanade aj v Spojených štátoch amerických v San Franciscu.



Bratislava - Podpredseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko je pripravený byť v prípade úspechu vo voľbách prezidentom najmä súčasnej koalície. Považuje za politickú chybu, že premiér Robert Fico kandidovať nechce.

- Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko volá po ráznej zmene rokovacieho poriadku Národnej rady SR. "Peter Pellegrini, žiaľ, nezvláda riadenie Národnej rady SR a odmieta reformovať rokovací poriadok" povedal Danko. Ide podľa neho o alibizmus.

Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko prichádza na tlačovú konferenciu k oznámeniu svojej kandidatúry na prezidenta SR v Bratislave v pondelok 29. januára 2024.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini chce v prípade svojho úspechu v prezidentských voľbách urobiť všetko pre to, aby bola vládna koalícia naďalej stabilná. Uviedol to v reakcii na aktuálne dianie.



Bratislava - Zamestnanci by mali mať možnosť požiadať o štvordňový pracovný týždeň pri odpracovaní rovnakého množstva hodín ako pri päťdňovom pracovnom týždni. Navrhuje to skupina poslancov Národnej rady SR z opozičného hnutia Slovensko v novele Zákonníka práce.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci včerajšej akcie s krycím názvom Meskáč šesť bratislavských mestských policajtov. Ide o trestné činy zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku.



Bratislava - V komerčnom chove nosníc v Zlatnej na Ostrove v okrese Komárno hygienici potvrdili vtáčiu chrípku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Frankfurt nad Mohanom - V roku 2023 bolo z obehu stiahnutých 467.000 falošných eurových bankoviek. Informácie včera zverejnila Európska centrálna banka. Na území Slovenskej republiky bolo v roku 2023 podľa Národnej banky Slovenska zadržaných takmer 1700 kusov falzifikátov eurových bankoviek.



Brusel - Európska únia pripravuje prevzatie výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky a mechanizmus, ktorý zabezpečí, že tieto prostriedky zostanú Ukrajine.



Paríž - Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol vyzval štáty, aby zakročili proti šíreniu športovo-úžitkových vozidiel. Zásahy by podľa neho mohli mať podobu vyššieho zdanenia pre SUV alebo vyšších parkovacích poplatkov.



Rím - Taliansko chce využiť svoju súčasnú predsednícku pozíciu v skupine siedmich najsilnejších ekonomík sveta na zlepšenie vzťahov s africkým kontinentom.



Londýn - Britský premiér Rishi Sunak včera predstavil plány na zákaz jednorazových elektronických cigariet.



Dušanbe - Prezident Tadžikistanu Emomali Rachmon vyzval obyvateľov svojej krajiny, aby sa v dôsledku zmien klímy zásobili potravinami. Každá rodina by mala mať zásoby nevyhnutných potravín až na dva roky.



Brusel - Európska únia dočasne pozastavila financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov. Reaguje tak na obvinenia zo strany Izraela, podľa ktorého sa niektorí pracovníci UNRWA podieľali na vlaňajších útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.



Praha - Česko uzavrelo kontrakt na nákup 24 amerických stíhacích lietadiel F-35.



Kyjev - Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov priznal zlyhania v zabezpečení a zásobovaní ukrajinskej armády.

Na archívnej snímke ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruská Ústredná volebná komisia včera zaregistrovala Vladimira Putina ako kandidáta prezidentských volieb, ktoré sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca.



Tirana - Albánsky Ústavný súd rozhodol v prospech kontroverznej dohody Albánska a Talianska. Podľa nej budú žiadateľov o azyl zachránených v Stredozemnom mori posielať do dvoch stredísk pre migrantov v Albánsku.



Washington - Ak americký Kongres neschváli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, jej územné zisky vo vojne proti Rusku budú ohrozené. Uviedol to včera americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice CAESAR francúzskej výroby smerom k ruským pozíciám pri Avdijivke v Doneckej oblasti na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Soul - Severná Kórea dnes do Žltého mora pri svojom západnom pobreží vypálila viacero riadených striel s plochou dráhou letu.



Londýn - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová sa vďaka triumfu na grandslamovom turnaji Australian Open stala novou juniorskou svetovou jednotkou.



Kangwon - Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara získal striebornú medailu na zimných olymijských hrách mládeže 2024 v kórejskom Kangwone.