Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. februára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady budú aj dnes pokračovať v rokovaní 9. schôdze. Naďalej je na programe diskusia o novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní. Hlasovanie o novele sa očakáva dnes alebo zajtra.



Bratislava - Ministerstvo financií pripravuje konsolidačný balík na budúci rok v objeme 1,5 miliardy eur alebo 1 % hrubého domáceho produktu. Jeho súčasťou nebude úspora na energopomoci, s ktorou sa už pre budúci rok nepočíta.

- Ministerka hospodárstva Denisa Saková uviedla, že pomoc štátu s vysokými cenami energií pre obyvateľov musí byť od budúceho roka adresná a spravodlivá.



Bratislava - Paušálne náhrady členov vlády, ktoré dostávajú navyše k svojmu platu, sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V dôsledku toho sa oproti minulosti zvýšia. Včera to schválila vláda.

- Premiérovi Robertovi Ficovi sa zvýši plat o 96 %. Uviedol na tlačovej konferencii líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Poslanci hnutia Slovensko zároveň kritizovali spôsob, akým vláda zvýšila platy členov vlády.



Bratislava - Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje za nevyhnutné pristúpiť k celoplošnej regulácii mobilov v základných a stredných školách.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková nevylúčila, že bude počas roka žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Zároveň avizovala, že programová vyhláška k prerozdeleniu financií pre zdravotníctvo na tento rok ide aktuálne do medzirezortného pripomienkového konania.



Nitra - Vyšetrovateľ nitrianskeho oddelenia enviropolície obvinil tri právnické a štyri fyzické osoby, ktoré navozili na Slovensko stovky ton odpadu z Poľska a Talianska.



Bratislava - Od dnes začnú Obce a mestá vydávať hlasovacie preukazy pre voľby prezidenta SR.



Bratislava - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vyzval verejnosť na zasielanie podnetov k pripravovaným vyhláškam o pravidlách fungovania vnútorného trhu s plynom a elektrinou.



Varšava - Poľsko nevidí takmer žiadny priestor na splnenie ambicióznejších záväzkov na zníženie emisií oxidu uhličitého v rámci EÚ.



Brusel - Európska komisia stiahne sporný návrh na obmedzenie používania pesticídov. Je to ústupok voči poľnohospodárom, ktorí vo viacerých krajinách EÚ vyjadrujú nespokojnosť s opatreniami Bruselu.

Talianski poľnohospodári na proteste.
Foto: TASR/AP


Varšava - Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vyzval vytvoriť koalíciu, ktorá by mala cieľ vyvinúť tlak na Maďarsko, aby "okamžite súhlasilo" so vstupom Švédska do aliancie NATO.



Kyjev - Najvyššia rada Ukrajiny schválila výnos prezidenta Volodymyra Zelenského o predĺžení stanného práva vyhláseného na Ukrajine v súvislosti s vpádom ruskej armády.



Rijád - Turecká zbrojárska spoločnosť Baykar začala neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev s výstavbou závodu na výrobu vojenských bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2 alebo TB3.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že pokiaľ americký Kongres neschváli návrh zákona, na ktorý je naviazaná ďalšia pomoc pre Ukrajinu, pomôže tak Rusku vo vojne na Ukrajine. Zároveň obvinil exprezidenta Donalda Trumpa, že sa snaží z bezpečnostných záležitostí krajiny získať politické body.



Štokholm - Štokholmský prokurátor Mats Ljungqvist by mal dnes oznámiť ukončenie vyšetrovania útokov na plynovody Nord Stream 1 a 2 spred poldruha roka zo strany Švédska.



Dauha - Palestínske radikálne hnutie Hamas včera pozitívne reagovalo na novú rámcovú dohodu o prímerí s Izraelom. Stále požaduje úplné prímerie a ukončenie ofenzívy izraelskej armády.



Jeruzalem - Izraelská armáda potvrdila smrť 31 zo 136 rukojemníkov, ktorí boli v skupine vyše 200 osôb odvlečených z juhu Izraela počas vpádu palestínskych teroristických kománd zo 7. októbra 2023.



Haag - Policajné sily z viacerých európskych krajín rozbili v uplynulých dňoch veľký gang, ktorý z Albánska a Talianska prevádzkoval rozsiahlu sieť obchodovania s drogami. Pri raziách zadržali 59 ľudí.



Toruň - Slovenský šprintérsky rekordér Ján Volko obsadil v behu na 60 metrov na zlatom mítingu seriálu World Athletics Indoor Tour v poľskom meste Toruň siedme miesto.



Dauhe - Slovenská akvabela Viktória Reichová obsadila vo finále voľného sóla na MS v plaveckých športoch v Dauhe 11. miesto.