Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. februára 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta, že by s Ústavným súdom SR komunikovala o svojom podaní pre novelu Trestného zákona. Podľa svojich slov nemá žiadnu istotu, ako súd rozhodne. Uviedla to včera v diskusnej relácii TV Markíza. Predpokladá, že nič nebráni tomu, aby bol zákon zverejnený dnes v zbierke zákonov. Nevylučuje však aj snahu o obštrukcie.

- Prezidentka Zuzana Čaputová zvažuje možnosť, že menovanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby nechá na svojho nástupcu. V prezidentských voľbách sa neplánuje postaviť na stranu žiadneho kandidáta. Do straníckej politiky sa nechystá.



Bratislava - Premiér Robert Fico vidí po včerajšom televíznom vystúpení prezidentky Zuzany Čaputovej "ďalších tisíc dôvodov" na uvedenie novely Trestného zákona do života. Chce sa tiež zamyslieť nad tým, ako reagovať na jej nečinnosť pri menovaní nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia o svojom ďalšom postupe v súvislosti so schválenou novelou zákonov v oblasti trestného práva v Bratislave 16. februára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Časť politického spektra, ktorá bojuje proti novele Trestného zákona, vkladá nádeje do Ústavného súdu SR, od ktorého očakáva zablokovanie jeho účinnosti. Ale úlohou ÚS SR nie je riadiť trestnú politiku štátu ani plniť priania politikov, jeho primárnou úlohou je dbať na ochranu ústavnosti. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.



Bratislava - Predsedu SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka mrzí, že nepresvedčil premiéra Roberta Fica, aby šiel kandidovať na prezidenta. Bol by podľa neho najlepšou hlavou štátu. Uviedol to v diskusnej relácii na TA3. Avizoval tiež, že dnes navrhne "radikálne tvrdé riešenie na zmenu vedenia RTVS".

- Predseda opozičného KDH Milan Majerský dostal od Danka v relácii viackrát ponuku na vstup do koalície. Majerský vysvetlil, že v predvolebnej kampani si KDH nastavilo červené čiary, medzi ktoré patrilo aj rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.



Bratislava - Trinásty dôchodok je udržateľný a smerom k záväzkom k Európskej komisii sú už pripravené kompenzačné opatrenia. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš včera v diskusnej relácii RTVS. Opozičný poslanec Národnej rady SR Michal Truban (PS) s 13. dôchodkami nesúhlasí a ako riešenie vidí zvyšovanie dôchodkov o určitú sumu každý mesiac.



Bratislava - O hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb možno listom alebo e-mailom požiadať do 4. marca. Listinná žiadosť musí byť v tomto termíne aj doručená.

- V tohtoročných prezidentských voľbách nie je možné hlasovať poštou. V budúcnosti sa to má zmeniť. Vláda by podľa svojho programového vyhlásenia chcela zaviesť túto možnosť už pre nasledujúce voľby hlavy štátu v roku 2029.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odmieta, že by sa mal zvyšovať vek odchodu policajtov do výsluhového dôchodku.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Foto: TASR - Dano Veselský


Berlín - Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall plánuje na Ukrajine otvoriť závod na výrobu munície.



Káhira - Egypt oznámil, že predložil Medzinárodnému súdnemu dvoru memorandum, v ktorom obvinil Izrael z nelegálnych praktík na Palestínskych územiach.



Jeruzalem — Izraelská vláda na návrh premiéra Benjamina Netanjahua jednomyseľne schválila deklaráciu odmietajúcu "medzinárodný diktát" presadzujúci jednostranné uznanie palestínskej štátnosti.

Izraelský minister obrany Joav Galant uviedol, že palestínska extrémistická organizácia Hamas v Pásme Gazy stratila po vyše štyroch mesiacoch vojny bojového ducha. Bojovníci Hamasu sa podľa neho vzdávajú izraelským vojakom.



Budapešť - Na obzore sa zrejme črtá nová maďarsko-švédska dohoda v otázke švédskych bojových lietadiel Gripen, uviedol včera server index.hu. Podľa neho sa tak otvorí cesta k tomu, aby parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz ratifikovala vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Branislav Račko


Londýn - Britská vláda oznámila, že predĺži vízový program pre občanov Ukrajiny, ktorí majú nárok na pobyt v Spojenom kráľovstve, o ďalších 18 mesiacov.



Londýn - Historická dráma Oppenheimer o tvorcovi atómovej bomby Robertovi Oppenheimerovi triumfovala na slávnostnom odovzdávaní 77. ročníka cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení. Získala ocenenia až v siedmich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, herca a réžie.



Bukurešť - Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov sa stal štvrtýkrát za sebou majstrom Európy vo voľnom štýle v kategórii do 74 kg.



Altenberg - Slovenské bobistky Viktória Čerňanská a Lucia Mokrášová obsadili v súťaži dvojbobov na podujatí SP v Altenbergu 10. miesto.