Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. marca 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Ústavný súd včera zverejnil rozhodnutie o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

- Rozhodnutie Ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová.

- Premiér Robert Fico víta rozhodnutie Ústavného súdu, pretože nepozastavil účinnosť zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Koalícia dosiahla hlavný cieľ, ktorý mala pri reforme trestného práva.

- Predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho prekvapila rýchlosť rozhodnutia i to, že sa verejnosť dozvedela závery z médií a až potom sa vyjadril oficiálne súd.

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Vláda včera schválila desiatky opatrení na podporu automobilového priemyslu a rozvoja elektromobility. Patria medzi ne posúdenie možnosti dotovania nákupu elektromobilov, ich zrýchlené odpisovanie či zvýhodnenie pri používaní diaľnic a rýchlostných ciest.

- Slovensko je krajinou, kde je už akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Uviedol to premiér Robert Fico po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach, kde sa kabinet venoval budúcnosti automobilového priemyslu na Slovensku.

- Premiér Robert Fico podporuje výstavbu nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach s výkonom viac ako 1000 megawattov. Zdôvodnil to predpokladaným rastom spotreby elektriny na Slovensku v súvislosti s prechodom na elektromobilitu.

- Počet národných víz sa zvýši z 2000 na najviac 10.000 ročne. Má sa tak zefektívniť prijímanie príslušníkov vybraných tretích krajín, ktorých profesie sú z oblasti priemyslu, najmä automobilovej výroby.



Košice - Automobilový priemysel na Slovensku zamestnáva 260.000 ľudí, má desaťpercentný podiel na tvorbe HDP a 40-percentný podiel na exporte SR.



Praha - Po skončení parlamentného summitu V4 v Prahe vyhlásila predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová, že sa zhodli na mnohých témach a najmä na tom, že Rusko je na Ukrajine agresorom a chceme, aby sa Ukrajine čo najviac efektívne pomohlo, aby dosiala spravodlivý mier.

- Predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo "si dovolí" hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (vľavo) prichádza na summit predsedov parlamentov krajín V4 a Ukrajiny, kde ho víta predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová a predseda českého Senátu Miloš Vystrčil. Praha, 29. februára 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová



Bratislava - Ministerstvo vnútra upozorňuje voličov na blížiaci sa koniec lehoty na vybavenie hlasovacieho preukazu pre prvé kolo volieb prezidenta formou elektronickej alebo listinnej žiadosti. Žiadosť je potrebné zaslať obci trvalého pobytu najneskôr do pondelka 4. marca.



Banská Bystrica - V banskobystrickom priemyselnom parku úspešne spustili do prevádzky najväčšie smart batériové úložisko na Slovensku s výkonom 2,7 megawattu.

Banská Bystrica - Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomír A. je v rámci kauzy Babylon uznaný za vinného z podplácania. Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, mu vymeral trest odňatia slobody vo výške piatich rokov.



Sofia - Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž trojnásobne zvýši počet svojich pracovníkov na bulharskej vonkajšej hranici EÚ s Tureckom.

Brusel - Európska komisia oznámila, že formálne schválila uvoľnenie takmer 137 miliárd eur z fondov EÚ pre Poľsko, ktoré boli doteraz zmrazené v dôsledku obáv z ohrozenia zásad právneho štátu.

Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali EÚ, aby poskytla Ukrajincom všetko, čo potrebujú, aby zvíťazili nad ruskou agresiou.



Rím - Kubánska vláda po prvýkrát požiadala potravinový program OSN o pomoc, keďže sa stále zhoršuje nedostatok potravín na tomto karibskom ostrove.



Varšava - Poľsko podpísalo so Spojenými štátmi dohodu o kúpe integrovaného systému bojového velenia v hodnote 2,5 miliardy dolárov (2,31 miliardy eur).



Gaza - Na najmenej 104 mŕtvych a 750 zranených stúpol počet obetí včerajšieho izraelského útoku na dav Palestínčanov náhliaci sa v meste Gaza ku kamiónom s humanitárnou pomocou. Kamióny sa podľa nemnovaného svedka dostali príliš blízko k izraelským armádnym tankom. Dav tisícov Palestínčanov, sa ku nim rozbehol, keďže sa však priblížil aj k tankom, vojaci začali strieľať.

Palestínčania čakajú na humanitárnu pomoc na pláži v meste Gaza v pásme Gazy v nedeľu 25. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Otepää - Slovenská biatlonistka Ema Kapustová získala striebornú medailu v pretekoch s hromadným štartom junioriek na 9 km na mládežníckych MS v estónskom Otepää.



Györ - Slovenský strelec Juraj Tužinský si vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi.



Obertilliach - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová skončila šiesta v šprinte na 7,5 km na podujatí Pohára IBU v rakúskom Obertilliachu.



Šaľa - Hádzanárky Slovenska prehrali v dueli kvalifikácie ME 2024 v Šali s Nemeckom 18:40.