Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Slovensko nepodporí aktuálnu verziu novej pandemickej zmluvy ani návrh novelizácie Medzinárodných zdravotníckych predpisov.



Bratislava - Vláda nesúhlasí s návrhom na vyjadrenie nedôvery ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). O návrhu na jej odvolanie má Národná rada SR rokovať dnes od 9.00 h. Hlasovať o odvolaní sa má v utorok 14. mája o 11.00 h.



Bratislava - V pléne Národnej rady SR sa vo včera podvečer začala mimoriadna schôdza s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej z funkcie. Hlasovať o návrhu na vyslovenie nedôvery sa bude v utorok 14. mája o 11.00 h.

Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.
Foto: TASR - Martin Baumann


Banská Bystrica - Na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici muselo byť včera prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily, ktoré školy dostali, s podobným obsahom ako prišli v utorok (7. 5.) do škôl po celom Slovensku.

- Pri vyšetrovaní rozsiahlych bombových hrozieb bude robiť dozor prokurátor oddelenia závažnej kriminality Generálnej prokuratúry SR. Stíhanie je vedené pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.



Bratislava - Situácia s informačnými systémami finančnej správy nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ohlásilo novú výzvu za takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce predstaviť materiál k výstavbe novej univerzitnej nemocnice v Bratislave na výjazdovom rokovaní vlády na budúci týždeň.



Bratislava - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie zatiaľ prejavilo záujem 66 žiadateľov, pričom podmienky úspešne splnilo 47 z nich. Z toho 34 je všeobecných lekárov pre dospelých a 13 je žiadostí pediatrov.



Bratislava - Na Slovensko sa v minulom roku doviezol odpad z deviatich európskych krajín. Najviac odpadu pochádza z Talianska. Väčšina dovezeného odpadu putovala na zhodnotenie do cementárne v obci Rohožník v okrese Malacky.



Bratislava - Opozičné hnutie Slovensko chce zaviesť nový trestný čin hanobenia štátnych symbolov SR a symbolov Európskej únie. Návrh legislatívy plánuje predložiť na ďalšiu riadnu schôdzu Národnej rady SR.



Varšava – Poľsko posilňuje kovovú bariéru na svojej hranici s Bieloruskom, aby zabránilo nelegálnej migrácii. Pripravuje aj plány na zvýšenie ochrany hranice s Ruskom.



Kyjev Ukrajinská bezpečnostná služba zaútočila dronom proti ruskej ropnej rafinérii na rekordnú vzdialenosť takmer 1200 kilometrov.



Moskva - Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po odhalení prípravy atentátu odvolal šéfa Správy štátnej bezpečnosti.



Brusel - Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu.



Jeruzalem - Izrael zostane vo vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas "osamotený", ak bude musieť. Vyhlásil to včera izraelský premiér Benjamin Netanjahu.



Budapešť Maďarský premiér Viktor Orbán včera privítal čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Rokovali o prehĺbení spolupráce a spoločných projektoch v oblasti investícii a infraštruktúry. Čína v súčasnosti stavia 350 kilometrové železničné spojenie medzi Budapešťou a srbským Belehradom. V Maďarsku takisto buduje továrne na výrobu elektrických áut a batérií.

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti v stredu 8. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Dohodli sa na tom ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan.



Jerevan - Desaťtisíce ľudí sa včera zúčastnili na proteste v Jerevane proti rozhodnutiu arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu územie v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.



Gdansk - Slovenskí hádzanári zvíťazili vo včerajšom stretnutí druhého kola II. fázy kvalifikácie MS 2025 na palubovke Poľska 29:28.



Ostrava - Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie zapísalo deň pred začiatkom MS na súpisku maximálny počet 25 hráčov. Sú na nej traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov. V pozícii kapitána slovenského tímu bude útočník Tomáš Tatar.