Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 10. júna 2024 - 5.45 h.





Bratislava - Víťazom volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (27,81 percenta), nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta), tretie je hnutie Republika (12,53 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za Hlas-SD (7,18 percenta) a KDH (7,14 percenta).

- Poslancami v Európskom parlamente za Slovensko sa stali Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik, Lucia Yar (všetci Progresívne Slovensko), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Laššáková, Erik Kaliňák, Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD), Milan Uhrík, Milan Mazurek (obaja Republika), Miriam Lexmann (KDH) a Branislav Ondruš (Hlas-SD). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

- Volebná účasť v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla 34,38 percenta. Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR. Pod celkový výsledok sa najviac podpísali voliči v Bratislavskom kraji, kde zaznamenali najvyššiu volebnú účasť - 44,53 percenta.

Na snímke zľava prezident Policajného zboru Ľubomír Solák, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda, predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová počas tlačovej konferencie k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu 2024. V Bratislave 9. júna 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Brusel - Voľby do Európskeho parlamentu vyhrala Európska ľudová strana, nasledovaná socialistami a demokratmi a liberálmi z Obnovme Európu. Dobrá pozícia EPP znamená, že ľudovci budú žiadať, aby ich kandidátka, doterajšia šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, pokračovala na čele exekutívy EÚ po druhé funkčné obdobie.



Bratislava - Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) si vie predstaviť kompromis, ktorý by sa v otázke predsedu parlamentu zrodil medzi stranou Hlas-SD a SNS. Vyjadril sa tak v diskusnej relácii TA3 V politike. Podľa neho by mohlo prísť k scenáru, že líder SNS Andrej Danko sa stane predsedom parlamentu a v prospech Hlasu-SD sa upraví koaličná zmluva.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa od zajtra zídu na poslednej riadnej schôdzi pred tradičnou letnou prestávkou. Budú rokovať aj o návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý je v druhom čítaní. Parlament má prebrať vetovaný zákon o múzeách a galériách, ako aj vetovaný zákon o Fonde na podporu umenia.



Bratislava - Lekári, zdravotné sestry a pôrodné asistentky by mohli mať oproti ostatným zamestnancom dlhšiu výpovednú lehotu, pokiaľ by dali výpoveď z pracovného pomeru. Tá by sa mala v závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru pohybovať od štandardných dvoch mesiacov až do pol roka. Vyplýva to z návrhu novely zákonníka práce, ktorý do Národnej rady SR predložil opozičný poslanec Peter Stachura (KDH).



Bratislava - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings ponechala ratingové hodnotenie Slovenska na úrovni A- so stabilným výhľadom.



Bratislava - Hasiči zasahovali včera večer pri požiari v bratislavskom Justičnom paláci. Upozornil na to portál noviny.sk s tým, že sa tam mal podpáliť väzeň.



Bratislava - Absolventi Fakulty hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave sú najžiadanejšími spomedzi slovenských vysokých škôl. Predbehli Fakultu elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. Na tretie miesto sa dostala strojnícka fakulta Žilinskej univerzity.



Praha - Česká polícia v noci na nedeľu s okamžitou platnosťou posilnila bezpečnostné opatrenia na verejných miestach pre obavy z možného teroristického útoku. Hrozba sa týka útoku na infraštruktúru. Dnes zasadne aj Bezpečnostná rada štátu, po ktorej minister vnútra ČR Vít Rakušan prisľúbil poskytnúť bližšie informácie.

- Česká polícia včera zadržala muža podozrivého z obzvlášť závažného zločinu. Zvýšené bezpečnostné opatrenia v Prahe na miestach s vysokou koncentráciou osôb zostávajú v platnosti.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera informoval o rozpustení Národného zhromaždenia. Zároveň oznámil termín predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. júna a 7. júla. Reagoval tak na predbežné výsledky eurovolieb, podľa ktorých porazila jeho stranu krajná pravica.

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron na obrazovke v sídle Národného združenia (RN) po voľbách do Európskeho parlamentu v nedeľu 9. júna 2024 v Paríži.
Foto: TASR/AP


Belleau - Americký prezident Joe Biden oznámil, že sa s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom dohodol na využití ziskov zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine.



Petrohrad - Rusko zostáva kľúčovým hráčom vo svetovom obchode aj v čase stupňujúcich sa západných sankcií. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin. Približne tri štvrtiny zahraničného obchodu sa teraz uskutočňujú s krajinami, ktoré sú priateľské voči Rusku.



Paríž - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Češkou Terezou Valentovou triumfovali v juniorskej štvorhre na grandslamovom Roland Garros.



Trnava - Slovenskí futbalisti zvíťazili v generálke na ME v Nemecku nad Walesom 4:0.
Na snímke vpravo hráč Slovenska Ondrej Duda a hráč Walesu Ben Cabango počas prípravného zápasu medzi Slovenskom a Walesom na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v nedeľu 9. júna 2024.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj