Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 18. júna 2024 - 5.45 h.

Brusel - Slovensko včera večer chcelo na summite EÚ vyrokovať silné portfólio pre Maroša Šefčoviča v budúcej Európskej komisii. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini na úvod mimoriadneho zasadnutia Európskej rady.

- Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa na včerajšom mimoriadnom summite v Bruseli na vedúcich postoch v európskych inštitúciách nedohodli, uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

- Európska ľudová strana navrhla rozdeliť funkčné obdobie predsedu Európskej rady na dve 2,5 ročné časti. Návrh predniesol chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, o ktorom sa už dávnejšie hovorilo ako o možnej alternatíve k Ursule Von der Leyenovej.



Luxemburg - Slovensko presadilo vlastné záujmy pri zákone o obnove prírody a v oblasti ochrany medveďov. Po zasadnutí Rady EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu to uviedol slovenský minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Opozičná strana SaS vyzýva premiéra Roberta Fica a prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby spravili politické rozhodnutie a z rokovania parlamentu stiahli novelu zákona o ochrane prírody, ktorá sa týka regulácie výrubu stromov.

- Minister životného prostredia Tomáša Taraba (nominant SNS) sa ohradil voči stanovisku Združenia miest a obcí Slovenska k legislatíve o zjednodušení postupu pri výrube drevín. ZMOS žiada poslancov o neprijatie novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá sa týka regulácie výrubu stromov v zastavanom území obce.

Bratislava - Envirorezort bol vo februárovom aj májovom vládnom hodnotení plánu obnovy najhoršou inštitúciou v počte nesplnených a omeškaných úloh. Upozornila na to Klimatická koalícia.

- Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vedie v súvislosti s plánom obnovy konštruktívne rokovania s Európskou komisiou. Zároveň intenzívne komunikuje s podpredsedom vlády SR pre eurofondy a plán obnovy Petrom Kmecom a hľadá riešenia, ako zmysluplne využiť tieto peniaze.

Bratislava - Slovensko si na trhoch požičalo 582 miliónov eur, keď predalo štyri druhy štátnych dlhopisov s termínom splatnosti od roku 2026 do roku 2035.



Bratislava - Slovensko je 59. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 67 hodnotených krajín z celého sveta. Vyplýva to z aktuálneho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti. Medziročne si SR v tomto rebríčku pohoršila o šesť miest.



Banská Bystrica - Polícia už začala trestné stíhanie pre neriešenie lykožrútovej kalamity na Horehroní. Zároveň sa začalo s intenzívnym spracúvaním kalamity, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu lykožrúta, ako aj s budovaním vodozádržných opatrení na ochranu obyvateľov Čierneho Balogu.



Bratislava - Súdna rada SR nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie bez predchádzajúcej odbornej diskusie v prípade tzv. lex atentát, ktorý minulý týždeň schválila vláda na svojom rokovaní

Bratislava - Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán.



Washington - Až 23 členských krajín NATO by tento rok malo splniť cieľ investovať do obrany najmenej dve percentá svojho hrubého domáceho produktu. Povedal to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg počas návštevy Washingtonu.

- Stoltenberg tiež uviedol, že Aliancia by mala od Číny vyžadovať finančnú kompenzáciu za pomoc Rusku. Čína na podobné vyjadrenia reaguje, že ani jednej krajine v rámci konfliktu neposiela smrtiace zbrane na rozdiel od krajín Západu.

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vystúpil na mediálnej konferencii po stretnutí ministrov obrany NATO v sídle NATO v Bruseli.
Foto: TASR-AP


Brusel - Členské krajiny Európskej únie rozhodli o predĺžení ekonomických sankcií uvalených na Rusko v júni 2014 po nezákonnej anexii Krymu a mesta Sevastopol. Zhodli sa, že režim sankcií predĺžia do 23. júna 2025.



Kyjev - Ukrajine sa včera nepodarilo dosiahnuť dohodu so skupinou držiteľov dlhopisov o reštrukturalizácii dlhu vo výške približne 20 miliárd USD (18,67 miliardy eur). Hrozí jej tak riziko nesplatenia štátneho dlhu, tzv. default.



Luxemburg -Ministri životného prostredia Európskej únie včera formálne prijali nariadenie o obnove prírody, ktoré je jedno z opatrení Európskej zelenej dohody.

- Rakúska ľudová strana prisľúbila, že pred Súdnym dvorom Európskej únie podnikne právne kroky proti prijatiu tohto nariadenia.



Soul - Juhokórejskí vojaci dnes vypálili varovné výstrely, aby zahnali vojakov Severnej Kórey, ktorí na krátko prekročili pozemnú hranicu medzi týmito dvomi krajinami. Išlo o druhý takýto prípad prekročenia hranice za tento mesiac. Dnes pricestuje na štátnu návštevu KĽDR ruský prezident Vladimir Putin.

Severokórejské vojenské strážne stanovište je vidieť z juhokórejského mesta Paju pri hraniciach so Severnou Kóreou v utorok 18. júna 2024.
Foto: TASR/AP


Frankfurt - Slovenskí futbalisti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase E-skupiny ME nad favorizovaným Belgickom 1:0.



Belehrad - Slovenský plavec Richard Nagy obsadil na ME v Belehrade 8. miesto v disciplíne 400 m polohové preteky.

- Slovenská štafeta žien na 4x200 m voľným spôsobom skončila na plaveckých ME v Belehrade na 7. mieste.