Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. júna 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Stretávanie sa troch najvyšších ústavných činiteľov alebo predsedov strán vládnej koalície by mohlo byť pravidelné, aby spoločne hľadali súzvuk v zásadných oblastiach pre Slovensko. Vyplýva to z vyjadrenia nového prezidenta Petra Pellegriniho pre TASR.



Bratislava - Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák považuje za potrebné stanoviť si jasné pravidlá účasti politikov na športových podujatiach, na ktorých reprezentujú štát. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy v súvislosti s využitím vládneho špeciálu niektorých politikov na futbalový zápas do Frankfurtu. Podľa opozičnej poslankyne Národnej rady SR Márie Kolíkovej (SaS) by sa mali pravidlá využívania vládneho špeciálu jasne stanoviť.



Bratislava - Na Slovensku by sa mohol zmeniť volebný systém. Mohlo by vzniknúť viacero volebných obvodov. V nedeľnej diskusnej relácii v televízii TA3 sa na tom zhodli minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok a opozičný poslanec a šéf KDH Milan Majerský.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Generálny riaditeľ STVR by mohol byť podľa poslanca Národnej rady SR a predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Romana Michelka (SNS) zvolený v októbri. Kandidáti sa podľa neho budú riešiť až na septembrovej parlamentnej schôdzi. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.



Bratislava - Štátny podnik Vodohospodárska výstavba chce kúpiť motorovú kompu na zabezpečenie verejnej vodnej dopravy po Dunaji medzi prístavmi Vojka nad Dunajom a Kyselica. Na jej obstaranie preto vyhlásila tender. Odhadovaná hodnota zákazky je vyše 11,25 milióna eur.



Bratislava - V sobotu podvečer na centrálnom príjme v nemocnici na bratislavských Kramároch pacient fyzicky zaútočil na zdravotnícky personál. Napadol aj ďalšieho pacienta čakajúceho na vyšetrenie a následne útočil na sestru a ďalšieho zdravotníka. Obaja zdravotníci utrpeli ľahšie až stredné poranenia tváre a horných končatín.



Bratislava - O azyl na Slovensku požiadalo k 11. júnu 73 osôb. Najčastejšími žiadateľmi sú Ukrajinci, Afganci a Pakistanci. Vlani požiadalo o azyl 416 osôb, najviac žiadostí bolo od Turkov, Bangladéšanov a Afgancov. K 5. máju požiadalo o dočasné útočisko 143.299 občanov ukrajinskej štátnej príslušnosti.



Peking - Čína a Európska únia sa dohodli na začatí rozhovorov o plánovanom zavedení ciel na elektrické vozidlá čínskej výroby v Európe.



Tokio - Európska únia zvažuje vytvorenie partnerstva s Japonskom a Južnou Kóreou v oblasti bezpečnosti a obrany, uviedol japonský denník Nikkei s odvolaním sa na nemenovaného vyššie postaveného predstaviteľa Európskej komisie.

Moskva - Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Spojené štáty, ktoré dodali Ukrajine strely ATACMS, sú predovšetkým zodpovedné za raketový útok na civilistov v meste Sevastopol na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove.



Kyjev - Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho avizuje na dnes celoplošný výpadok v dodávkach elektriny, z dôvodu zvýšeného počtu útokov na elektrárne a energetickú infraštruktúru.

Žiarovka, ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Atény - Prokuratúra v Grécku vzniesla obvinenie voči 13 členom posádky luxusnej jachty, ktorí odpaľovaním zábavnej pyrotechniky spôsobili rozsiahly lesný požiar na ostrove Hydra neďaleko Atén. Vzhľadom na to, že Grécko sprísnilo tresty za podpaľačstvo, páchateľom teraz hrozí až 20 rokov väzenia a pokuty až do 200.000 eur.



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že fáza intenzívnych bojov proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, ktorá sa odohráva na juhu Pásma Gazy, sa chýli ku koncu. Dodal však súčasne, že vojna sa neskončí, kým táto islamistická skupina bude ovládať Pásmo Gazy.



Moskva - Neznámi páchatelia včera spustili paľbu na synagógu, pravoslávny kostol a post dopravnej polície v Dagestanskej republike na ruskom severnom Kaukaze. O život prišlo 15 policajtov a viacero civilistov, vrátane pravoslávneho kňaza.

Dym stúpa po útoku v Machačkale, republika Dagestan, Rusko, nedeľa 23. júna 2024.
Foto: TASR/AP


Jevíčko - Cyklista Lukáš Kubiš sa stal premiérovo majstrom Slovenska v hromadných pretekoch mužov.



Belehrad - Slovenské plavkyne obsadili na ME v Belehrade v štafete 4x100 m polohové preteky ôsme miesto.



Dortmund - Európska futbalová únia sprísni bezpečnostné opatrenia počas ME v Nemecku. Riadiaci orgán európskeho futbalu k tomuto kroku dospel po tom, čo počas sobotného zápasu F-skupiny medzi Tureckom a Portugalskom na ihrisko vbehlo päť ľudí.