Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 25. júna 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odsúdila útoky na zdravotníkov. Požaduje za ne zvýšenie sankcií.



Bratislava - Opozičné PS sa v dlhodobom horizonte nebráni diskusii o volebnom systéme, treba sa však podľa neho pozerať aj na to, kto zmeny navrhuje a s akou motiváciou. Zmeny volebného systému z dielne vládnych strán nepodporí.

- Strana SaS nesúhlasí s rušením jedného volebného obvodu. Argumentuje prepadom veľkého počtu hlasov a ich nerovnosťou.

- Mimoparlamentná Maďarská aliancia víta zámer na zmenu volebného systému. Ten súčasný podľa strany nezohľadňuje princíp regionalizmu a znevýhodňuje južnú a východnú časť Slovenska.

- Prípadná zmena volebného systému by závisela od výsledkov odbornej diskusie a dohody parlamentných politických strán. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. O možnej zmene volebného systému hovorili vo víkendových politických diskusiách minister vnútra s lídrom opozičného KDH Milanom Majerským.



Bratislava - Podpredsedníčka výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) upozorňuje na úmysel transformácie Národného parku Malá Fatra na prírodný park s nižším stupňom ochrany. Možné zmeny sa podľa nej týkajú aj ďalších národných parkov. Ministerstvo životného prostredia SR pre TASR reagovalo, že neplánuje zrušiť národné parky, odmieta však pokračovať v niektorých zonáciách.

Na archívnej snímke Tamara Stohlová.
Foto: TASRTASR - Martin Baumann


Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (SaS) navrhuje zvolať mimoriadne zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru k situácii v Policajnom zbore. Prizvať chce ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, policajného prezidenta Ľubomíra Soláka a predstaviteľov policajných odborov.



Bratislava - Samosprávy na Slovensku sú v kritickej finančnej situácii. Dôvodom sú neuhradené náklady samosprávam na prenesený výkon štátnej správy na úseku stavebného konania. Situácia v obciach je kritická, tie menšie už nedokážu z podielových daní pokryť ani základné výdavky ako napríklad odvody za zamestnancov.



Bratislava - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár informoval o vyslaní nového veľvyslanca SR na Ukrajinu. Bude ním doterajší veľvyslanec s osobitným poslaním pre Ukrajinu Pavel Vízdal.

Na archívnej snímke Pavel Vízdal.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Brusel - Diplomati 27 členských krajín EÚ sa dnes v Luxemburgu so zástupcami Ukrajiny a Moldavska zúčastnia na medzivládnej konferencii, ktorá znamená otvorenie prístupových rokovaní o členstve v Únii.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil novému šéfovi Správy štátnej bezpečnosti Ukrajiny, aby "vyčistil" jej rady od ľudí, ktorí ju diskreditujú. Stalo sa tak po tom, ako boli dvaja jej dôstojníci obvinení zo sprisahania s cieľom zavraždiť vysokých ukrajinských predstaviteľov.



Washington - Spojené štáty sa ohradili proti tvrdeniu Ruska, ktoré im pripísalo zodpovednosť za ukrajinský útok na anektovaný Krymský polostrov. Ukrajina podľa USA prijíma vlastné rozhodnutia o cieľoch svojich útokov.



Brusel - Európska únia obmedzí politické vzťahy s gruzínskou vládou a zváži aj pozastavenie finančnej pomoci, ktorú jej poskytuje. Súvisí to s nedávnymi zmenami gruzínskych zákonov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Luxemburg - Rada Európskej únie prijala 14. balík sankcií voči Rusku. Tieto opatrenia okrem iného zakážu investície na dokončenie ruských projektov v oblasti skvapalneného zemného plynu.

- Nové protiruské sankcie, ktoré schválila Európska únia, sú neúčinné a v skutočnosti len opäť poškodzujú samotný európsky blok, vyhlásilo včera ruské ministerstvo zahraničných vecí.



Luxemburg - Európska únia nie je dostatočne pripravená na krízu dodávok plynu, varoval Európsky dvor audítorov.



Brusel - Európska únia včera z príjmov z obchodovania s emisiami vyplatila 2,967 miliardy eur na podporu 39 energetických projektov na výrobu čistejšej energie v desiatich členských štátoch EÚ. Slovensko získa 35 miliónov eur.



Luxemburg - Ukrajina by mohla dostať prvú splátku z výnosov zo zmrazených ruských fondov v hodnote 1,4 miliardy eur už na budúci týždeň. Uviedol to vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.



Paríž - Nemecko, Francúzsko a Poľsko si chcú začať spoločne zaobstarávať zbrane dlhého dosahu. Nedostatok zbraní tohto druhu totiž podľa nich predstavuje vážnu medzeru v európskej obrane.

Londýn - Portál Wikileaks uviedol, že jeho zakladateľ Julian Assange včera opustil väzenie v Británii, kde bol doposiaľ zadržiavaný, a odletel z krajiny. Assange sa po dohode s úradmi USA prizná k vine v súvislosti s porušením amerických zákonov o špionáži, čo mu umožní návrat domov do Austrálie.



Londýn - Slovenský tenista Lukáš Klein postúpil do 2. kola kvalifikácie na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.