Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 28. júna 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Včera krátko po 17.00 h došlo k zrážke vlaku a autobusu na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste pri Nových Zámkoch. Pri nehode zomrelo sedem osôb a päť sa zranilo. Zranení boli prevezení do nemocníc v Bratislave, Nitre, Komárne a Leviciach.

- Prezident SR Peter Pellegrini vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody. Poďakoval sa tiež lekárom a záchranárskym tímom za odvedenú prácu.



Brusel - Prezident Peter Pellegrini chce počas prebiehajúceho dvojdňového samitu EÚ v Bruseli presadiť niektoré klauzuly v oblasti jednotného trhu a zelenej ekonomiky. Zároveň sa stretne s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini prichádza na pracovné stretnutie členov Európskej rady v Bruseli 27. júna 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera schválili lex atentát. Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.

- Opozičné strany kritizujú prijatie lex atentát, KDH bude žiadať prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ho vrátil do parlamentu. Zákon podľa hnutia prináša ohrozenie ústavných práv občanov na slobodu prejavu a právo na zhromažďovanie.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR prelomili veto hlavy štátu a opätovne schválili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. Do parlamentu ju vrátila ešte predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová. Novela má priniesť viaceré zmeny v oblasti výrubu drevín.



Bratislava - Novým podpredsedom Národnej rady SR bude poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Post sa uvoľnil po odchode poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD).

- Parlament včera odvolal z funkcie predsedu Výboru Národnej rady SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj Michala Šipoša (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a predsedníčku Výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Máriu Kolíkovú (SaS). Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera nezvolili ani v opakovanej voľbe žiadneho kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR.



Bratislava - Lekárski odborári sa sťažujú na neplnenie bodov memoranda s vládou. Predstavitelia vládnej koalície podľa ich slov snahu o dialóg ignorujú. Kritizujú viaceré kroky ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odmieta tvrdenia lekárskych odborárov o absencii dialógu.



Bratislava - Rezort školstva sa nebude zaoberať kultúrno-etickými vojnami. Uviedol to minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker s tým, že zastavil akékoľvek snahy presadzovania a dominancie jednej ideológie.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spúšťa reštart projektu digitálnych školení a tabletov pre viac ako 105.000 seniorov.



Bratislava - Národná banka Slovenska očakáva v tomto a budúcom roku rast slovenskej ekonomiky na úrovni 3 %. Inflácia by mala ku koncu tohto roka klesnúť na medziročnej úrovni k 2 %.

Na snímke zľava hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska (NBS) Reiner Martin a guvernér NBS Peter Kažimír počas tlačovej konferencie na tému Ekonomický a menový vývoj NBS/Leto 2024. V Bratislave 27. júna 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Poslancovi Tiborovi Gašparovi (Smer-SD) a podnikateľovi Norbertovi Bödörovi zrušila Generálna prokuratúra obvinenie v kauze Ezechiel 7.



Brusel - Lídri členských krajín EÚ včera večer v Bruseli podporili Ursulu von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie. Zhodli sa tiež na tom, že novým predsedom Európskej rady bude portugalský expremiér António Costa a budúcou šéfkou diplomacie EÚ estónska premiérka Kaja Kallasová. Hlasovanie v rámci summitu EÚ podľa týždenníka Politico ukázalo, že traja uvedení politici nemali všeobecnú podporu. Zatiaľ čo Costa automaticky nahradí vo funkcii Charlesa Michela, Von der Leyenová aj Kallasová ešte musia zabojovať o väčšinovú podporu poslancov Európskeho parlamentu.



Brusel - Európska únia v nasledujúcom desaťročí potrebuje investovať do svojej obrany okolo 500 miliárd eur. Uviedla to šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vystupuje na mediálnej konferencii počas samitu EÚ v Bruseli v piatok 28. júna 2024.
Foto: TASR/AP


Brusel - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal včera na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou.



Brusel - Cesta Gruzínska do EÚ bola v súvislosti so schválením kontroverzného zákona o zahraničnom vplyve de facto pozastavená. Vyhlásili to v noci lídri EÚ.



Varšava - Poľsko nespĺňa kritériá na vstup do eurozóny. Uviedla to vo svojej správe Európska komisia.



Moskva - Severovýchod Ruska zasiahli rozsiahle lesné požiare, zúria na 619.000 hektároch pôdy a na celkovo 176 miestach. Požiare sú v arktickej oblasti a produkujú obrovské množstvo dymu, ktorý je viditeľný aj na snímkach z vesmíru.



Sofia - Slovenská džudistka Patrícia Tománková sa stala dorasteneckou majsterkou Európy v kategórii do 44 kg.