Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. júla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Kancelária prezidenta SR zaznamenala podvodné videá na sociálnych sieťach, ktoré zneužívajú osobu prezidenta Petra Pellegriniho na propagáciu finančných produktov. Nahlásila ich ako podvod a bude zvažovať ďalšie právne kroky.



Bratislava - Ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov. Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska, keďže je na trhu práce aktuálne voľných viac ako 80.000 pracovných miest. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Erik Tomáš (Hlas-SD) prichádza na 40. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 26. júna 2024.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Opozičné KDH apeluje na vládu SR, aby podporila a čo najrýchlejšie zriadila Fond dopravnej infraštruktúry. Pri aktuálnom život ohrozujúcom stave cestnej či železničnej infraštruktúry na Slovensku je to podľa hnutia nevyhnutné.

- Opozičná SaS vyzýva ministra dopravy SR Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD), aby prišiel s ucelenou koncepciou riešenia žalostného stavu železničnej dopravy.



Bratislava - Spôsob výpočtu ceny pitnej vody by sa mal zmeniť. Vyplýva to z návrhu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý na právnom portáli slov-lex zverejnil predbežnú informáciu o zmene vyhlášky.



Bratislava - Je potrebné zvýšiť kvalitu matematického vzdelávania v regionálnom školstve a realizovať viaceré opatrenia a systémové zmeny. Upozornila na to Republiková únia zamestnávateľov v reakcii na rezort školstva, ktorý zvažuje prípadné zavedenie povinnej maturity z matematiky. Tento rok z nej maturovalo 11,6 percenta všetkých maturantov, čo je podľa zamestnávateľov alarmujúco nízke číslo.



Bratislava - Slovensko bude mať národnú správu o duševnom zdraví žiakov a študentov 2026. Avizovalo to Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.



Bratislava - O funkciu predsedu Špecializovaného trestného súdu sa uchádzajú sudcovia Igor Králik a Michal Truban.



Bratislava - Opoziční poslanci Národnej rady SR Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) plánujú podať podnet na Ústavný súd SR v súvislosti s podpisom zákona o zdravotných poisťovniach.



Bratislava - Na Slovensku sa v minulom roku spotrebovalo 161 miliónov balení liekov. Finančná úhrada za ne predstavovala viac ako 2,2 miliardy eur.



Bratislava - Slovensko má za sebou rekordne teplý prvý polrok roka 2024. „Ide o výrazne najteplejší prvý polrok v histórii meteorologických meraní na Slovensku," uviedol pre TASR klimatológ Milan Lapin.



Kyjev - Maďarský premiér Viktor Orbán včera počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier.
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) sa vítajú počas stretnutia v Kyjeve 2. júla 2024.
Foto: TASR/AP



Brusel - Európska komisia oznámila, že povolila dve geneticky modifikované plodiny kukurice na jednotnom trhu EÚ ako potraviny a krmivá pre zvieratá.

Pchjongjang - Severná Kórea tvrdí, že vykonala test novej balistickej rakety schopnej niesť superťažké hlavice. Tvrdenie okamžite spochybnila Južná Kórea, ktorá sa domnieva, že jej severný sused použil starší model rakety.



Haag - Nová holandská vláda včera v Haagu zložila sľub do rúk kráľa Viliama-Alexandra. Stalo sa tak sedem mesiacov po parlamentných voľbách a takmer rok po rezignácii predošlej vlády.



Brusel - Európska komisia oznámila šiesty investičný balík v rámci Hospodárskeho a investičného plánu EÚ pre západný Balkán, ktorý by mal zmobilizovať investície vo výške 1,2 miliardy eur.



Varšava - Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že sa čoskoro začnú vyplácať kompenzácie obetiam nacistickej okupácie v Poľsku z čias druhej svetovej vojny.



Washington - Spojené štáty čoskoro oznámia ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,3 miliardy dolárov. Uviedol to minister obrany USA Lloyd Austin.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov (druhý vľavo) a americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo) rokujú počas stretnutia vo Washingtone v utorok 2. júla 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva - Šéf Kremľa Vladimir Putin sa dnes stretne počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Kazachstane s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a tureckým lídrom Tayyipom Erdoganom.



Washington - Člen americkej Snemovne reprezentantov Lloyd Doggett sa stal prvým členom Demokratickej strany, ktorý verejne vyzval prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o prezidentskú funkciu.



Washington – Sudca včera odložil vynesenie rozsudku v prípade podplácania a podvodu, z ktorého je obvinený bývalý americký prezident Donald Trump. Najvyšší súd v pondelkovom vyjadrení udelil prezidentom rozsiahlu imunitu a žalobcom zároveň zakázal uvádzať oficiálne kroky prezidentov ako dôkazy porušení zákona, ktorého sa dopustili súkromne.

New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar podpísal ako neobmedzený voľný hráč ročný kontrakt v hodnote 1,8 milióna dolárov s klubom zámorskej NHL New Jersey Devils.