Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. júla 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Prezident Peter Pellegrini odcestoval včera do Washingtonu, kde sa zúčastní na samite NATO. Spolu s prezidentom sa na samite zúčastní aj podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.



Bratislava - Slovensko bude naďalej trvať na zákaze dovozu niektorých agrokomodít z Ukrajiny na svoj trh, bude chrániť svojich farmárov. Na žatevnom dni v Slovenskej Novej Vsi to povedal premiér Robert Fico.



Bratislava - Ak sa potvrdí porušenie zákona v prípade policajného násilia v Košiciach, policajti budú trestne stíhaní a pôjdu okamžite do civilu. V prípade, ak padnú obvinenia, budú postavení mimo služby.



Brezno - Horehroním sa včera večer prehnala silná smršť, ktorá v Brezne a okolí lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná na domoch.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Na poste vedenia umeleckého súboru Baletu SND dochádza k výmene. Novým riaditeľom Baletu SND bude Andrej Sukhanov, ktorý vystrieda doterajšiu šéfku baletu Ninu Polákovú.



Bratislava - Vo veku 96 rokov zomrel včera skladateľ, hudobník, aranžér, publicista a dokumentarista Pavol Zelenay. Spolu s Jánom Siváčkom bol zakladateľom medzinárodného festivalu Bratislavská lýra. Sám Zelenay dvakrát získal ako autor hudby zlatú Bratislavskú lýru.



New York - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres odsúdil najnovšie ruské raketové útoky na Ukrajine, pri ktorých zahynulo viac ako 30 ľudí. Podľa svojho hovorcu Stéphana Dujarrica ich označil za "obzvlášť šokujúce".

- Dnes sa uskutoční zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so včerajším raketovým útokom, pri ktorom bola zasiahnutá detská nemocnica v Kyjeve.



Washinton/Kyjev - Za "hroznú pripomienku ruskej brutality" označil v noci na dnes americký prezident Joe Biden ruské raketové útoky na Ukrajine vrátane náletu, ktorý zasiahol detskú nemocnicu v Kyjeve.

Interiér zničenej detskej nemocnice OCHMADIT po ruskom raketom útoku v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok 8. júla 2024.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Primátor Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil dnešný deň za deň smútku za najmenej 22 obetí raketových útokov na ukrajinskú metropolu, ktoré včera podnikla ruská armáda.



Rostov nad Donom - Požiar vypukol v noci na dnes pri elektrickej rozvodni v Rostovskej oblasti na juhu Ruska po tom, čo Ukrajina nad územie Ruska vypustila "desiatky" dronov, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev.



Brusel - Aliancia krajne pravicových strán v Európskom parlamente nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred vyše týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, sa včera oficiálne stala europarlamentnou frakciou. Patrioti sa s 84 poslancami stali treťou najväčšou frakciou v europarlamente.



Moskva - Indický premiér Naréndra Módí sa včera na neformálnej schôdzke stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rámci svojej prvej návštevy Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu. Dnes sú na programe oficiálne rokovania.



Washington - Spojené štáty vyzvali indického premiéra Naréndru Módího, aby počas návštevy Moskvy a stretnutia s prezidentom Vladimirom Putinom v predvečer summitu NATO vo Washingtone zdôraznil územnú celistvosť Ukrajiny.



Jeruzalem - Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila údery na "viacero teroristov" v centrálnej časti Gazy, ktorí ako svoj úkryt údajne využívali školu v oblasti, kde sa nachádza utečenecký tábor Nusajrát.



Washington - Spojené štáty uviedli, že neočakávajú zmenu politiky v Iráne po zvolení reformistického kandidáta Massúda Pezeškijána do funkcie prezidenta.



Washington - Americký prezident Joe Biden sa nelieči na Parkinsonovu chorobu, vyhlásil Biely dom. Reagoval tak na správy, že Bidena za posledný rok dovedna osemkrát navštívil špecializovaný odborník.

Americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Rím - Približne 87 percent Stredozemného mora je znečistených a nachádza sa v nich rekordné množstvo mikroplastov, uviedol vo svojej správe Svetový fond na ochranu prírody.



Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič potvrdil pozíciu favorita a postúpil do štvrťfinále grandslamového turnaja vo Wimbledone. Dvojka pavúka zdolala pätnásteho nasadeného Dána Holgera Runea v troch setoch 6:3, 6:4 a 6:2.