Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. júla 2024 - 5.45 h.

Washington/Bratislava - Prezident Peter Pellegrini privítal rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena posilniť obranu vzdušného priestoru Ukrajiny. Na samite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone však upozornil na s tým súvisiace možné následky pre krajiny východného krídla NATO.



Washington - Nová americká základňa protivzdušnej obrany v severnom Poľsku, ktorá je určená na detekciu a zachytávanie útokov balistických rakiet ako súčasť širšieho protiraketového štítu NATO, je pripravená na misiu, oznámila Aliancia vo svojom vyhlásení zo summitu vo Washingtone.



Washington - Budúcnosť Ukrajiny je v Severoatlantickej Aliancii, uviedli lídri členských krajín NATO vo vyhlásení zo summitu vo Washingtone a vyjadrili Ukrajine podporu na ceste k členstvu v Aliancii.



Washington - Lídri členských krajín NATO na summite vo Washingtone prisľúbili Ukrajine v priebehu budúceho roka vojenskú pomoc vo výške najmenej 40 miliárd eur.

Ukrajinský vojak strieľa počas výcviku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 29. júna 2024.
Foto: TASR/AP


Washington - Prehlbujúce sa väzby Číny s Ruskom sú dôvodom na "hlboké znepokojenie", uviedli lídri členských krajín NATO a zároveň obvinili Peking z toho, že podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu.



Peking - Čína kritizuje vyhlásenie zo summitu NATO, ktoré je podľa nej plné bojovnej rétoriky a obsah týkajúci sa Číny obsahuje provokácie, lži a ohováranie, uviedol dnes hovorca čínskej diplomatickej misie pri Európskej únii.



Bratislava - Na Slovensku sa zavedú nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť. Vyplýva to z lex atentát, čiže zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku, ktorý ešte v pondelok podpísal prezident Peter Pellegrini.



Bratislava - Vláda na včerajšom zasadnutí odobrila návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje výsledky konzultácií s Európskou komisiou. Okrem iného ide o úpravu trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch.

- Opozičné hnutie PS i strana SaS kritizujú vládu v súvislosti s ďalšou novelou Trestného zákona.



Bratislava - Úrad vlády nesúhlasí s tvrdením opozičnej strany PS, podľa ktorej vláda na svojich výjazdových zasadnutiach preferuje obce vedené starostami z koaličných strán.



Brusel - Európa suverénnych národov, nová politická frakcia v Európskom parlamente, združená okolo krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko, si podľa agentúry DPA pozorne vyberá svojich členov a z dvojčlennej zostavy slovenskej strany Republika má záujem iba o Milana Uhríka, kým Milana Mazureka odmieta.

Na snímke Milan Mazurek.
Foto: TASR - Dano Veselský


Washington - Predseda Európskej rady Charles Michel opätovne skritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho návštevu Ruska. Podľa neho išlo o politickú chybu a považuje to za neprijateľný spôsob fungovania.



Washington - Nový britský premiér Keir Starmer počas stretnutia s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom vyzdvihol výnimočné vzťahy Británie a USA.



New York - Oscarový herec George Clooney, ktorý je zároveň jedným z hlavných sponzorov Demokratickej strany, vyzval prezidenta Joea Bidena, aby ukončil svoju predvolebnú kampaň.

Na archívnej snímke oscarový herec George Clooney.
Foto: TASR/AP


Washington - Maďarsko vníma prípadný návrat bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa ako "šancu na mier" na Ukrajine, vo Washingtone to povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Tchaj-pej - Taiwanské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že za posledných 24 hodín spozorovalo 66 čínskych vojenských lietadiel operujúcich v okolí ostrova.



Bratislava - Od augusta bude možné kúpiť aj na Slovensku jednodňovú diaľničnú známku za 5,4 eura.



Bratislava - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v úvodnom zápase 1. predkola Ligy majstrov nad FC Struga 4:2. "Belasí" sa v prípade postupu cez súpera zo Severného Macedónska stretnú s víťazom dvojzápasu Flora Tallinn - NK Celje (prvý zápas 0:5).



Dortmund - Anglickí futbalisti si zahrajú proti Španielsku vo finále majstrovstiev Európy v Nemecku. Hráči "Albionu" vyhrali v druhom semifinále nad Holandskom 2:1. Finále je na programe v nedeľu o 21.00 h na Olympijskom štadióne v Berlíne.