Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. júla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Milan Rastislav Štefánik bol jednou z najvýznamnejších osobností slovenských dejín. Uviedol to prezident Peter Pellegrini pri príležitosti 144. výročia Štefánikovho narodenia.



Bratislava - Premiér Robert Fico v sobotu telefonoval s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom. Kritizoval zaradenie ruskej spoločnosti Lukoil, ktorého ropu odoberala aj rafinéria Slovnaft, na sankčný zoznam.
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na 42. rokovanie vlády SR 9. júla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Slovensko vysvetlilo Európskej komisii všetky sporné otázky v súvislosti so 4. platbou z plánu obnovy a peniaze by tak mali prísť na účet počas niekoľkých týždňov.



Washington - Americký prezident Joe Biden včera oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. Súčasne uviedol, že podporuje viceprezidentku Kamalu Harrisovú ako nominantku Demokratickej strany do tohtoročných prezidentských volieb.

- Viceprezidentka Kamala Harrisová ocenila rozhodnutie prezidenta Joea Bidena neuchádzať sa o znovuzvolenie ako prejav vlastenectva. Prisľúbila, že získa nomináciu Demokratickej strany a v prezidentských voľbách porazí Donalda Trumpa.

- Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump vyhlásil, že viceprezidentku Kamalu Harrisovú bude ľahšie poraziť ako úradujúceho prezidenta Joea Bidena.

- Predsedovia organizácií Demokratickej strany vo všetkých 50 štátoch USA podporujú viceprezidentku Kamalu Harrisovú ako novú uchádzačku o nomináciu na prezidentskú funkciu namiesto šéfa Bieleho domu Joea Bidena, ktorý sa vzdal kandidatúry.

- Joe Manchin zvažuje opätovnú registráciu za člena Demokratickej strany a kandidatúru na prezidenta. Oznámila to v noci na dnes televízia CNN s odvolaním sa na zdroje blízke tomuto v súčasnosti nezávislému senátorovi za štát Západná Virgínia a jeho niekdajšiemu demokratickému guvernérovi.

- Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer označil prezidenta Joea Bidena za naozajstného vlastenca.

- Joe Biden musí "okamžite" rezignovať na post prezidenta USA, uviedol predseda Snemovne reprezentantov USA, republikán Mike Johnson v reakcii na Bidenovo stiahnutie kandidatúry v tohtoročných prezidentských voľbách.
Na snímke americký prezident Joe Biden v nedeľu 21. júla 2024 oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. Na snímke archívnej z 11. júla 2024 Americký prezident Joe Biden hovorí počas tlačovej konferencie vo Washingtone.
Foto: TASR/AP



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na prezidenta USA Joea Bidena neuchádzať sa o znovuzvolenie vyhlásil, že do volieb šéfa Bieleho domu je ešte ďaleko a pre Moskvu je prioritou tzv. špeciálna vojenská operácia na Ukrajine.



Kyjev - Najmenej päť civilistov prišlo včera o život počas útokov na oboch stranách frontovej línie, uviedli ukrajinskí i ruskí predstavitelia.



Vatikán - Pápež František vyzdvihol zjednocujúcu silu športu a počas včerajšieho príhovoru k veriacim a pútnikom na Námestí sv. Petra vo Vatikáne zopakoval svoju výzvu na celosvetové prímerie počas blížiacich sa olympijských a paralympijských hier.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude možno musieť o akomkoľvek pláne ukončiť vojnu v krajine usporiadať referendum, vyhlásil včera starosta Kyjeva Vitalij Kličko.
Na snímke primátor hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva Vitalij Kličko počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí s primátorom hlavného mesta SR Bratislavy Matúšom Vallom v Bratislave 18. júla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Brusel - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell oznámil, že EÚ berie na vedomie rozhodnutie najvyššieho súdu OSN, podľa ktorého je 57 rokov trvajúca okupácia palestínskych území Izraelom nezákonná. Borrell dodal, že toto stanovisko je "do veľkej miery v súlade s postojmi EÚ".



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil, aby izraelská delegácia poverená vyjednávaním o dohode o rukojemníkoch zadržiavaných v Pásme Gazy bola vo štvrtok vyslaná na rokovania s predstaviteľmi palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.



Seattle - Globálny výpadok počítačových systémov pre chybnú aktualizáciu softvéru kybernetickej bezpečnostnej firmy CrowdStrike zasiahol približne 8,5 milióna počítačov so systémom Windows. Americký technologický gigant Microsoft to uviedol v sobotu na svojom blogu.



Košice - Slovenský cyklista Peter Sagan oficiálne ukončil aktívnu kariéru. Vo svojich záverečných pretekoch pod hlavičkou Medzinárodnej cyklistickej únie obsadil druhé miesto v disciplíne cross-country na národnom šampionáte v horskej cyklistike.



Nice - Tadej Pogačar sa stal tretíkrát celkovým víťazom Tour de France. Dvadsaťpäťročný slovinský cyklista potvrdil svoju dominanciu na 111. ročníku najprestížnejších cyklistických pretekov triumfom v záverečnej časovke s cieľom v Nice.
Slovinský cyklista Tadej Pogačar oslavuje na pódiu po tom, ako sa stal víťazom 20. etapy 111. ročníka Tour de France z Nice na vrch Col de la Couillole (132,8 km) v sobotu 20. júla 2024.
Foto: TASR/AP