Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 16. augusta 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš odmietol informácie o tom, že by rezort práce pripravoval zníženie odvodov do 2. piliera alebo zmenu programového výberu. Tieto špekulácie sú podľa neho klamstvom zo strany bývalého ministra práce a ekonóma Jozefa Mihála.



Bratislava - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová vymenovala včera šesť členov Rady Fondu na podporu umenia.



Bratislava - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová upozornila na čerpanie dotácií z Fondu na podporu umenia Nadáciou Milana Šimečku. Poukázala pritom na to, že nadácia si nechala schváliť dotácie aj na rok 2025 a 2026.

- Nie je pravdou, že by bolo poskytnutie podpory na tri roky neštandardné. Uviedol to Fond na podporu umenia v reakcii na vyjadrenia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Výbor pre kultúru a médiá Národnej rady SR včera o situácii v kultúre oficiálne nerokoval. Na mimoriadne zasadnutie neprišiel dostatok členov výboru, takže nebol uznášaniaschopný.



Bratislava - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko vyzýva koaličnú stranu Hlas-SD, aby žiadala rekonštrukciu vlády. Odísť by podľa PS mala najmä ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková podľa opozičného KDH nezvláda svoju funkciu. Hnutie chce preto iniciovať politický dialóg s opozičnými stranami k návrhu na jej odvolanie.



Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker vyzval poslankyňu Národnej rady SR z opozičného Progresívneho Slovenska Ingrid Kosovú, aby prestala klamať verejnosť o pripravovanom projekte rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy. Naopak, rezort školstva podporuje a víta odbornú diskusiu o tomto pilotnom projekte, ktorú však PS odmietlo.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).
Foto: TASR Jaroslav Novák


Košice - Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach spustil do prevádzky nový robotický angiografický prístroj za viac ako 1,95 milióna eur. Slúžiť bude na Oddelení intervenčnej kardiológie pri liečbe infarktov a ďalších ochorení srdca.

Bratislava - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nariadil štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni predloženie ozdravného plánu. Štátna poisťovňa ku koncu júna dosiahla stratu 49,1 milióna eur.



Bratislava - Pilotný program zavedenia telových kamier v Policajnom zbore by mohlo Ministerstvo vnútra SR realizovať v prvej polovici budúceho roka. Dostať by ich mali vybrané útvary Prezídia PZ.



Bratislava - Na väčšine územia SR platí od včera zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Hrozba sa týka západného a stredného Slovenska a okresov Poprad, Bardejov, Košice, Vranov nad Topľou a Trebišov.

Bratislava – Vo veku 71 rokov zomrel herec a režisér Ľubomír Paulovič.



Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak poprel účasť Ukrajiny na poškodení plynovodov Nord Stream v Baltskom mori a z incidentu obvinil Rusko.

Na tomto obrázku poskytnutom švédskou pobrežnou strážou je vidieť únik z Nord Stream 2 z 28. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Na území ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou vyhlásili ruské úrady režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Rusko vyšle viac vojakov na obranu tejto oblasti.

- Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva požiadal Rusko, aby mu umožnilo navštíviť ruské pohraničné oblasti zasiahnuté útokom ukrajinských síl.

- Ukrajinské sily majú plne pod kontrolou mesto Sudža v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti.



Londýn - Ukrajinské jednotky môžu používať zbrane zo Spojeného kráľovstva pri operáciách na ruskom území, oznámilo to britské ministerstvo obrany. Obmedzenia na používanie rakiet dlhého doletu Storm Shadow však naďalej zostávajú.



Minsk - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyzval Rusko a Ukrajinu na rokovania a ukončenie vojny. Obáva sa rozšírenia konfliktu do Bieloruska a z vojny podľa neho profituje iba Západ.

Na snímke prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko.
Foto: TASR/AP


Kinshasa - Úrady v Konžskej demokratickej republike oznámili, že epidémia opičích kiahní tam tento rok zabila 548 ľudí. Prvý prípad nebezpečnejšej verzie tohto vírusového ochorenia mimo Afriky zaznamenali aj u cestovateľa vo Švédsku.



Split - Futbalisti MFK Ružomberok prekvapujúco postúpili do play off Európskej konferenčnej ligy. V odvetnom zápase 3. predkola zvíťazili na pôde favorizovaného Hajduku Split 1:0.



Krakov - Futbalisti Spartaka Trnava ukončili účinkovanie v Európskej konferenčnej lige. V 3. predkole prehrali v odvete 1:3 po predĺžení, v dramatickom rozstrele z 11 m zvíťazili domáci 12:11.