Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 21. augusta 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera nerokovali o návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska ani ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. V rokovacej sále sa neprezentovalo dostatok zákonodarcov. Podpredseda NR SR Peter Žiga, ktorý je poverený jej riadením, informoval, že o návrhu sa poslanci pokúsia opätovne rokovať dnes.



Bratislava - Opozičné KDH vyzýva vládnu koalíciu, aby umožnila rokovanie Národnej rady SR na mimoriadnych schôdzach k odvolávaniu ministra spravodlivosti Borisa Suska a k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Milan Majerský (KDH).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Negatívny efekt novely Trestného zákona je postačujúci dôvod na to, aby minister spravodlivosti Boris Susko skončil vo funkcii. Vyhlásili to predstavitelia hnutia Slovensko, Za ľudí, Kresťanskej únie. Upozornili pritom najmä na nárast drobnej kriminality, o ktorom sú informovaní z regiónov.

- Necelé tri týždne od účinnosti novej legislatívy nie je možné vyhodnocovať efekt novely Trestného zákona na mieru kriminality, preto je i nekorektné hovoriť o náraste deliktov v dôsledku zmeny trestných kódexov. Zdôraznil to minister spravodlivosti SR Boris Susko.



Bratislava - Na odvolanie lídra PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady SR existujú viaceré dôvody. Myslí si to podpredseda parlamentu Tibor Gašpar. Líder PS Šimečka reagoval, že bude s partnermi z opozície diskutovať o postupe pri jeho možnom odvolávaní v parlamente. Šéf SNS Andrej Danko uviedol, že poslanci za SNS vyzbierajú svoje podpisy k návrhu na odvolanie Šimečku a odovzdajú ich poslancom Smeru-SD.



Bratislava - Inštitút kultúrnej politiky Ministerstva kultúry SR na konci augusta končí. Dôvodom sú reorganizačné zmeny súvisiace s konsolidáciou verejných financií.



Bratislava - Najväčšou výzvou pre Slovensko je zvyšovanie konkurencieschopnosti a otázka dostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Predseda vlády SR Robert Fico to uviedol po návšteve v rezorte školstva. Podporil viaceré návrhy v školstve.

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) a vpravo minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) počas návštevy Ministerstva školstva.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Na spolufinancovanie eurofondových projektov v aktuálnom programovom období si štát plánuje požičať 300 miliónov eur od Rozvojovej banky Rady Európy. Vyplýva to z návrhu na uzavretie rámcovej úverovej zmluvy, ktorý bude dnes schvaľovať vláda. Na prvom riadnom rokovaní po letnej prestávke čakajú ministrov desiatky bodov.



Bratislava - Únia miest Slovenska považuje návrh stavebného zákona z dielne Ministerstva dopravy SR, po skúsenostiach z minulosti, za pragmatický a vecný. Zároveň však priznáva, že odborníci z členských miest identifikovali v legislatívnom návrhu viacero nejasností a nedostatkov, ktoré môžu v praxi spôsobovať problémy.



Bratislava - Symbolický deň daňového odbremenenia na Slovensku, prepočítaný od začiatku roka, pripadol tento rok na 20. augusta, čo je o desať dní neskôr ako v roku 2015.



Bratislava - Slovensko poslalo do Pásma Gazy ďalšiu humanitárnu pomoc. Celková hodnota pomoci v objeme necelých päť ton je viac ako 27.000 eur.



Bratislava - Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR vyčlenilo na organizáciu budúcoročných športových podujatí na Slovensku predbežne tri milióny eur. Rozpočet je väčší o približne milión eur oproti tomuto roku.

Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) počas tlačovej konferencie 20. augusta 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Slovenská republika má záujem znovu oživiť obchodnú výmenu a investičné príležitosti v afrických krajinách, v ktorých malo Slovensko v minulosti priaznivé postavenie.



Poprad - Letisko Poprad-Tatry eviduje najvyššie prevádzkové výkony za posledných 50 rokov a od októbra pridáva lety do Londýna.



Washington - Americký minister obrany Lloyd Austin pozval členov Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na ďalšiu schôdzku, ktorá sa uskutoční 6. septembra na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.



Brusel - Mobilné veliteľské a riadiace centrum NATO potvrdilo, že dokončilo presun svojho mobilného radaru protivzdušnej obrany z Talianska do Rumunska, do blízkosti dunajskej delty a Čierneho mora.



Varšava - Poľské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo obvinenia z účasti Poľska na sabotáži plynovodov Nord Stream v roku 2022.



Kišiňov - Slovenskí reprezentanti v pretláčaní rukou získali v kategórii Masters na MS v moldavskom Kišiňove päť medailí - 1 zlatú, 1 striebornú a 3 bronzové.



Abovjan - Futbalisti MFK Ružomberok prehrali v úvodnom zápase play off Európskej konferenčnej ligy na pôde FC Noah 0:3.