Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 23. augusta 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Situácia na Slovensku je mimoriadne napätá a veľmi ťažko sa dnes dosahuje základný konsenzus v elementárnych otázkach fungovania štátu a spoločnosti. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico pri podpise Deklarácie k rozvoju spoločenského dialógu v Slovenskej republike so sociálnymi partnermi, predstaviteľmi regionálnych a miestnych samospráv, ako aj predstaviteľmi vedeckej a náboženskej obce.



Bratislava - Premiér Robert Fico plánuje v najbližších mesiacoch viacero zahraničných ciest zameraných na ekonomickú spoluprácu. Najbližšie by mal 29. septembra odcestovať do Južnej Kórey, kde chce rokovať o možnej dodávke jadrového bloku s výkonom 1200 megawattov pre lokalitu Jaslovské Bohunice. 1. novembra má premiér odcestovať do Číny.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti SR odmieta, že by novela Trestného zákona spôsobila, že niekoľko tisíc odsúdených bude prepustených z výkonu trestu do domáceho väzenia. Štátny tajomník MS Michal Sedliak to včera označil za lož.

Na archívnej snímke Michal Sedliak.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Konfederácia odborových zväzov SR nepodpíše dodatky kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu z dôvodu, že predstavitelia štátu naďalej odmietajú valorizovať platy v týchto sférach. Kolektívne zmluvy tak zaniknú ku koncu tohto mesiaca, čím skupina zamestnancov stratí benefity, ktoré obsahujú.



Bratislava - Od polovice júla, kedy vstúpila do platnosti novela zákona o pobyte cudzincov, boli na Slovensku vydané len dve modré karty pre vysokokvalifikovaných pracovníkov z tretích krajín.



Bratislava - Mnohí obyvatelia na Slovensku si pre chudobu nemôžu dovoliť zdravotnú či sociálnu starostlivosť. Včera to uviedol verejný ochrana práv Róbert Dobrovodský.

Bratislava - Pacientom s chronickým zlyhávaním srdca môže pomôcť nový diagnostický systém, ktorý vyvinuli slovenskí vedci. Využíva umelú inteligenciu a na diaľku sleduje zdravotný stav pacientov, ktorí si potrebné merania robia sami z domu pomocou oxymetra a mobilnej aplikácie.



Bratislava - Slovenský plynárenský priemysel má v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie päť projektov veterných parkov. Inšpiráciu hľadá SPP aj v susednom Rakúsku.

Na snímke veterné turbíny pri rakúskej obci Kittsee.
Foto: TASR - Tomáš Halász


Bratislava - Riziko nákazy ochorením mpox alebo tzv. opičích kiahní je v súčasnosti na Slovensku veľmi nízke. Opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí sa vyskytujú priamo v postihnutej oblasti centrálnej Afriky.



Bratislava - Súčasní členovia bratislavského Divadla Stoka spustili finančnú zbierku na zachovanie legendárneho divadla, pokrytie nájmu priestorov a rozbehnutie ďalších nových aktivít.

Praha - Ceny potravín v Česku sa podľa českého premiéra Petra Fialu za posledný rok znížili najviac zo všetkých krajín OECD. Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný podotkol, že priestor na ďalšie zníženie cien potravín už nie je.



Budapešť - Maďarská štátna ropná spoločnosť MOL bude s najväčšou pravdepodobnosťou schopná podpísať potrebné dohody, aby zabezpečila, že tranzit ropy cez Ukrajinu do Maďarska nebude blokovaný.

Peking - Čína plánuje výrazne znížiť produkciu elektrickej energie z uhlia.



Caracas - Venezuelský najvyšší súd, ktorý je podľa pozorovateľov oddaný tamojšej vláde, potvrdil víťazstvo úradujúcej hlavy štátu Nicolása Madura v sporných prezidentských voľbách.

Dauha - Uzavretiu dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov bránia nezhody týkajúce sa budúcej vojenskej prítomnosti Izraela v pobrežnej enkláve a prepustenia palestínskych väzňov.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu z pokusu zasiahnuť jadrovú elektráreň v ruskej Kurskej oblasti, kde vedú ukrajinské sily už viac ako dva týždne vojenskú ofenzívu.



Kyjev - Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že na zasiahnutie veliteľského stanovišťa ruskej jednotky v Kurskej oblasti použili bombu typu GBU-39 americkej výroby.



Chicago – Kamala Harrisová oficiálne prijala nomináciu Demokratickej strany v amerických prezidentských voľbách.

Otepää - Slovenský biatlonista Jakub Borguľa obsadil 5. miesto v juniorských pretekoch superšprintu na MS v letnom biatlone v estónskom Otepää.



Zermatt - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa včera vo švajčiarskom stredisku Zermatt postavila prvýkrát od februárovej operácie kolena na lyže.