Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 30. augusta 2024 - 5.45 h.

Banská Bystrica - Príkladom Slovenského národného povstania by sa mali inšpirovať všetky dnešné spoločenské a politické elity na Slovensku. Prezident SR Peter Pellegrini to zdôraznil počas príhovoru v rámci osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Podčiarkol, že naši predkovia prekonali názorové rozdiely a začali doslova s vysťahovaním fašizmu z nášho územia. Poukázal aj na to, že nenávisť a názorové múry v súčasnosti rozdeľujú spoločnosť.
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini kladie veniec počas centrálnych osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann

Banská Bystrica - Viac ako 500 absolventov základného vojenského výcviku zložilo počas včerajších osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici slávnostnú vojenskú prísahu.
Na snímke slávnostná vojenská prísaha na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák

- Na vojenskej prehliadke priamo v uliciach Banskej Bystrice sa predstavilo takmer 3000 osôb s vyše 260 kusmi techniky.
Na snímke prehliadka vojenskej techniky na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) popri ceste na nábreží rieky Hron v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Bratislava - Slovenská republika bude mať nové zastúpenie v štyroch krajinách. Od 1. septembra sa začnú nové zastupiteľské úrady vytvárať v Tanzánii, Malajzii, na Filipínach a v Alžírsku. Zároveň od 31. decembra zaniknú slovenské zastúpenia v Dánsku, Nórsku, v poľskom Krakove a v ruskom Petrohrade.

Bratislava - Deň otvorených dverí Národnej rady SR sa bude konať v nedeľu 1. septembra od 09.00 h NR SR. Podujatie sa koná tradične v Deň Ústavy SR, ktorý pripadá na nedeľu 1. septembra.

Bratislava - Príslušníkom Policajného zboru vyplatia od septembra do decembra mesačne k platu 100-eurový príspevok na bývanie.

Bratislava - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa využila svoje právo a v zákonnej lehote podala opravný prostriedok voči rozhodnutiu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo veci uloženia povinnosti vypracovať ozdravný plán.

Bratislava - Predseda mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík sa včera na svojom profile na sociálnej sieti ospravedlnil lekárovi Petrovi Sabakovi za obsah dvoch príspevkov z roku 2021. Uhrík vo svojom ospravedlnení uviedol, že statusy obsahovali nepravdivé tvrdenia o Sabakovi, ktoré vážnym spôsobom zasiahli do jeho práva na ochranu osobnosti.

Berlín - Nemecká vládna koalícia sa včera dohodla na sprísnení bezpečnostnej a azylovej politiky v reakcii na útok nožom v meste Solingen, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Kyjev - Ukrajinská armáda včera potvrdila, že jedna z jej stíhačiek F-16 od západných spojencov havarovala pri odrážaní ruského útoku, pilot zahynul.

Viedeň - Irán v uplynulých mesiacoch v rozpore s medzinárodnými požiadavkami navýšil svoje zásoby vysoko obohateného uránu.

Bejrút - Militantné hnutie Hamas podľa arabských médií vyzvalo na obnovenie samovražedných útokov v reakcii na vojenskú operáciu Izraela na Západnom brehu Jordánu a pokračujúce boje v Pásme Gazy.

Praha - Občania EÚ, ktorí sa v Česku zdržia dlhšie než 90 dní, sa budú musieť povinne registrovať. Počíta s tým návrh nového zákona upravujúci vstup a pobyt cudzincov na území ČR, ktorý schválila česká vláda.

Varšava - Návrh poľského rozpočtu na rok 2025 počíta s rekordne vysokými výdavkami na obranu. Poľsko by malo minúť budúci rok na obranu 4,7 percenta svojho hrubého domáceho produktu, približne 43 miliárd eur.

Kyjev – Vzhľadom na ruský vzdušný úder musela Ukrajina tento týždeň dočasne odstaviť štyri jadrové reaktory.

Lima - Slovenská džudistka Patrícia Tománková sa stala v Lime dorasteneckou majsterkou sveta v hmotnostnej kategórii do 44 kg.

Bratislava - Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom prvom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026. Včera zdolali na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave súpera z Rakúska 2:1.
Na snímke zľava Matúš Sukeľ (Slovensko), Benjamin Baumgartner (Rakúsko) a rakúsky brankár David Kickert počas kvalifikačného turnaja o ZOH 2026 Slovensko - Rakúsko 29. augusta 2024 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Jakub Kotian

Ružomberok - Futbalisti MFK Ružomberok nepostúpili do hlavnej fázy Európskej konferenčnej ligy. V play off nestačili na arménsky FC Noah, ktorému najskôr podľahli 0:3 na jeho pôde a vo včerajšej domácej odvete im nestačilo ani víťazstvo 3:1.
Na snímke zľava Martin Gomola (Ružomberok) a Gudmundur Thórarinsson (Noah) v súboji o loptu počas odvetného zápasu play off Európskej konferečnej ligy MFK Ružomberok - FC Noah vo štvrtok 29. augusta 2024 v Ružomberku.
Foto: FOTO TASR - Daniel Stehlík

Monaco - Futbalisti Slovana Bratislava si v hlavnej fáze Ligy majstrov 2024/2025 zahrajú proti Manchestru City, Bayernu Mníchov, Atletico Madrid, AC Miláno, Dinamo Záhreb, Celtic Glasgow, VfB Stuttgart a FC Girona. Rozhodol o tom včerajší žreb v Monte Carle.