Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 17. septembra 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Dunaj v Bratislave kulminuje. Výška vodného stavu osciluje okolo 950 centimetrov. V Devíne sa hĺbka vody v Dunaji pohybuje okolo 900 centimetrov. Vzhľadom na vývoj na Morave a v dolnom Rakúsku je v najbližších hodinách predpoklad zotrvania ustálenosti na súčasných vodných stavoch.



Komárno - Kulminácia Dunaja v Komárne by podľa najnovších údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu dnes alebo zajtra. Je to skôr, ako sa pôvodne predpokladalo.



Bratislava - V bratislavskej Devínskej Novej Vsi bolo pre meteorologickú situáciu evakuovaných približne 100 obyvateľov.



Bratislava - Ozbrojené sily SR nasadili v súvislosti s nepriaznivým počasím a povodňami zatiaľ vyše 1000 profesionálnych vojakov a 160 kusov techniky.

Na snímke zvýšená hladina Dunaja na Tyršovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Na rieke Malina v okrese Malacky sa pretrhla hrádza. Riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Jozef Moravčík ubezpečil, že ide o oblasť vo voľnej prírode na neobývanom území.



Košice - V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.



Bratislava - Národná rada SR je pripravená pomôcť riešiť povodňovú situáciu na Slovensku. V prípade, že vláda bude chcieť zmeniť príslušné zákony, zaradí ich okamžite na rokovanie. Uviedol to podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga.

Bratislava - Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Vyhlásil to premiér Robert Fico po včerajšom mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné.

Na snímke zatopené domy v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Zástupcovia samospráv vyzdvihli spoluprácu so štátom, ako aj medzi všetkými nasadenými zložkami pri riešení následkov nepriaznivého počasia a odstraňovaní povodní.



Bratislava - Škody v dôsledku povodňovej situácie v rámci rezortu školstva zatiaľ vyčíslili na 400.000 eur, no konečná suma bude oveľa vyššia. Včera to povedal minister školstva Tomáš Drucker.



Bratislava - Bratislavská ZOO zostane po povodniach dlhšie zatvorená. Na zvládnutie výpadkov na tržbách a odstránenie škôd spúšťa internetovú zbierku.



Bratislava - Opozičné KDH vyzýva vládu SR, aby umožnila v spolupráci so skutočnými odborníkmi generálnu opravu Trestného zákona.

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Milan Majerský (KDH).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslankyňa Národnej rady SR Martina Holečková včera informovala o svojom odchode z hnutia KDH.

- Opozičné KDH rešpektuje rozhodnutie poslankyne parlamentu Martiny Holečkovej o odchode z hnutia. Ide podľa neho o jej slobodné rozhodnutie.



Bratislava - Slovensko sa podľa plánu vrátilo na medzinárodné trhy, pričom si v konkurenčnej časti aukcie štátnych dlhopisov požičalo 512 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcou aukciou v júni si investori od Slovenska vypýtali nižší výnos.



Banská Bystrica – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica v obnovenom konaní odsúdil expolicajta Pavla Vorobjova na 2 roky a 15.000 eur.



St. Pölten - Povodne v Česku i Rakúsku majú už po tri ľudské obete. Celkovo si záplavy v strednej Európe už vyžiadali najmenej 18 životov.



Praha - V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

- S likvidáciou následkov povodní v Česku pomôže armáda, jej nasadenie včera na mimoriadnom rokovaní schválila česká vláda.

- Moravsko-sliezski policajti evidujú prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach.

Záplavy v Česku.
Foto: TASR/AP


Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenova dnes predstaví zloženie eurokomisie.



Moskva - Ukrajina požiadala Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby preveril situáciu v Kyjevom ovládaných oblastiach ruskej Kurskej oblasti, kde pozvala aj predstaviteľov OSN. Kremeľ označil toto pozvanie za "provokáciu".



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby sa počet vojakov ruských ozbrojených síl zvýšil o 180.000 na 1,5 milióna.



New York – Spoločnosť Meta oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie.



Washington - Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken dnes pricestuje do Egypta, kde bude s egyptskými predstaviteľmi rokovať o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov.