Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 18. septembra 2024 - 5.45 h.

Bratislava – Prezident SR Peter Pellegrini sa včera stretol s lídrami opozičných strán.

- Predstavitelia opozície si cenia pozvanie prezidenta SR Petra Pellegriniho, vyčítajú mu však, že nezorganizoval spoločné stretnutie predstaviteľov opozície i koalície.



Bratislava - Prezident Peter Pellegrini vymenoval včera do funkcie desať nových sudcov.

Na snímke zľava sudkyňa Okresného súdu Galanta Daša Szabó a prezident SR Peter Pellegrini počas vymenovania v Prezidentskom paláci 17. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Líder opozičného PS Michal Šimečka končí ako podpredseda Národnej rady SR. Poslanci parlamentu ho včera v tajnom hlasovaní odvolali z funkcie. Za jeho odvolanie hlasovalo 76 poslancov.

- Predseda PS Michal Šimečka odkázal premiérovi Robertovi Ficovi, že ho mohol odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady SR, ale nemôže odvolať lídra opozície. V reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách.

- Opozícia môže na post podpredsedu Národnej rady SR navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený. V reakcii na odvolanie lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu to uviedol premiér Robert Fico. Koalícia podľa neho rešpektuje právo opozície na obsadenie postu.

- Opozičné KDH vníma odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady SR ako pošliapanie demokracie.

- Koalícia by mala rešpektovať dohodnuté prerozdelenie postov v rámci Národnej rady SR. "Koalícia nemôže kádrovať opozičných poslancov a vyberať si, že kto bude na jednotlivých pozíciách“, poukázal na to poslanec a líder opozičnej strany SaS Branislav Gröhling.

Na snímke opoziční poslanci z hnutia Progresívne Slovensko (PS) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) odchádzajú rokovacej sály počas tajného hlasovania o odvolávaní podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS, hore piaty sprava) počas 19. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 17. septembra 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Vládna koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 %. Znižuje sa DPH na základné potraviny z 10 % na 5 % a na ostatné potraviny na 19 %. Zavádza sa nižšia DPH na lieky a zdravotné pomôcky z 10 % na 5 %. DPH na elektrickú energiu sa zníži z 20 % na 19 %, DPH na učebnice klesne z 10 % na 5 %. Zavedie sa daň z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

- Štát v rámci konsolidácie verejných financií na rok 2025 zavádza 10-percentné viazanie personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe.



Štrasburg - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.



Bratislava - Za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby zvolili včera poslanci Samuela Migaľa (Hlas-SD).



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú o návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej rokovať na záver aktuálnej 19. schôdze parlamentu.

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD) prichádza na 48. rokovanie vlády SR v Bratislave 11. septembra 2024.
Foto: TASR


Bratislava - Zástupcovia štátu a Konfederácia odborových zväzov sa dohodli na valorizácii platov v štátnej a verejnej službe o 5 % od 1. januára 2026. V budúcom roku dostanú zamestnanci v štátnej a verejnej službe odmenu 800 eur.



Bratislava - Samosprávne kraje predložili 67 projektov optimalizácie stredných škôl.



Bratislava - Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať ešte dnes. V dolnej časti slovenského úseku pod vodným dielom Gabčíkovo sa predpokladá ešte výrazný vzostup vodných hladín.

- Problémy na juhu západného Slovenska začína spôsobovať okrem Dunaja aj Váh. Aktuálne je na ňom vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity.

- V obci Chľaba v okrese Nové Zámky je od včera večera vyhlásená mimoriadna situácia. Hladina Dunaja stále stúpa.

Na snímke zvýšená hladina Dunaja na Tyršovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Viedeň — Celý úsek rieky Dunaj na území Rakúska až do odvolania uzavreli pre lodnú dopravu. Dôvodom tohto opatrenia je očakávané topenie snehu v dôsledku opätovného zvýšenia teplôt.

Vroclav - Poľský premiér Donald Tusk uviedol, že škody spôsobené povodňami, ktoré postihli Poľsko, dosiahnu výšku niekoľkých miliárd zlotých.



Praha - V súvislosti so záplavami sú v Česku potvrdené tri úmrtia a sedem nezvestných osôb.



Washington — Spojené štáty v posledných mesiacoch znížili rozsah vojenskej pomoci Ukrajine, keďže sa zmenšili zásoby zbraní a vybavenia, ktoré je Pentagón ochotný poslať Kyjevu z vlastných zdrojov.



Hua Hin - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v thajskom meste Hua Hin.