Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 20. septembra 2024 - 5.45 h.

Vroclav - Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc". Výrazne to podľa neho prispeje k náprave škôd, ktoré vznikli v štátoch strednej Európy v posledných dňoch. Uviedol to po stretnutí šéfov vlád štyroch krajín s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v poľskom Vroclave.



Bratislava - Navrhovaná konsolidácia verejných financií môže spôsobiť kolaps zdravotníctva, pretože z tejto oblasti sa má vziať takmer 260 miliónov eur. Tvrdia to predstavitelia SaS.

- Konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Myslí si to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Ministerka deklaruje, že jej rezort robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.



Bratislava - Slovenské domácnosti čaká v budúcom roku najväčší nárast cien plynu v histórii, a to o 30 %. Uviedol to poslanec Národnej rady SR za opozičné hnutie Slovensko Július Jakab spolu s lídrom hnutia Igorom Matovičom.

- Zvýšené ceny plynu a tepla sa dotknú niektorých domácností. Ministerstvo hospodárstva SR preto pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu.



Bratislava - Rozhodnutie o prerušení výkonu trestu odňatia slobody na základe návrhu ministra spravodlivosti nebude povinné preskúmať súdom. Poslanci Národnej rady SR včera odmietli novelu Trestného poriadku, ktorá to predpokladala.



Bratislava - Vláda zorganizuje pre dôsledné uplatnenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny okrúhly stôl aj s ostatnými partnermi agropotravinárskej vertikály. Uviedol to premiér Robert Fico po stretnutí so zástupcami obchodných reťazcov. Obchodníci deklarovali, že ich spoločným záujmom spolu s vládou bude maximálne premietnutie zmeny sadzby DPH na 5 % do zníženia cien základných potravín.

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po rokovaní na Úrade vlády SR 19. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Stupava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo humanitárnu pomoc po povodniach. S odstraňovaním škôd po povodniach budú domácnostiam a obciam pomáhať aj nezamestnaní ľudia.



Bratislava - Slovenská republika uspela voči žalobe holandskej spoločnosti Achmea B.V., ktorá je akcionárom Union zdravotnej poisťovne. Slovensko tak Achmeu nemusí odškodniť sumou viac ako 22 miliónov eur.



Kráľovský Chlmec - Na Základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským v Kráľovskom Chlmci sa včera po páde z okna vážne zranil 11-ročný chlapec. Letecky bol transportovaný do nemocnice v Košiciach s polytraumou a poruchou vedomia.



Bratislava - Vo viacerých mestách sa včera večer protestovalo. Cieľom bolo vyjadriť podporu ľuďom v štrajkovej pohotovosti a odmietnuť kroky vedenia Ministerstva kultúry SR.

Snímka z celoslovenského občianskeho protestu na podporu Kultúrneho štrajku v Košiciach 19. septembra 2024.
Foto: TASR– František Iván


Brusel - Súdny dvor EÚ v Luxemburgu včera skonštatoval, že Slovensko nesplnilo požiadavky smernice EÚ o oneskorených platbách verejných nemocníc dodávateľom. Podľa rozsudku Slovensko v období rokov 2015 až 2022 nedokázalo zabezpečiť, aby verejné subjekty zdravotnej starostlivosti uhradili svoje obchodné záväzky v stanovenej lehote, maximálne však do 60 kalendárnych dní.



Bratislava - Rieky Morava a Dunaj ustupujú, na Záhorí sa situácia stabilizuje. Medzi bratislavskými mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves odstránili protipovodňové zábrany.



Bratislava - Bratislavská Nemocnica Bory sa nedohodla so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou na nových zmluvných podmienkach. Od októbra preto podľa jej slov bude môcť poistencom VšZP poskytovať plánovanú zdravotnú starostlivosť limitovane.

Na snímke budova Nemocnice Bory.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Banská Bystrica - Krízový štáb mesta Banská Bystrica prijal včera radikálnejšie opatrenia v súvislosti s havarijným stavom mosta v Kremničke, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1. Frekventovanú cestu R1 uzatvárajú. Most, ktorý je prvým pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena urýchlene zbúrajú.



Praha - Počet obetí záplav v Česku stúpol na šesť.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navštívi dnes Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V Kyjeve chce rokovať o pomoci pred nadchádzajúcou zimou.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Hua Hin - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala už do štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v thajskom meste Hua Hin. Včera zvíťazila nad štvrtou nasadenou Poľkou Magdou Linetteovou 7:6, 6:4 .