Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. septembra 2024 - 5.45 h.



New York - Úrad jadrového dozoru SR a ďalšie orgány by mali zvýšiť pohotovosť, aby Slovensko vedelo čeliť prípadnému jadrovému incidentu na Ukrajine. Vyhlásil to prezident SR Peter Pellegrini. Reagoval na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valnom zhromaždení OSN, podľa ktorého sa Rusko snaží zaútočiť na tri ukrajinské jadrové elektrárne a spôsobiť tak jadrovú katastrofu.

Organizácia Spojených národov je aj napriek svojim nedostatkom kostrou svetového poriadku založeného na pravidlách a medzinárodnom práve, vyhlásil prezident SR Peter Pellegrini v prejave v rámci všeobecnej rozpravy 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.



Bratislava - Na Úrad vlády SR prišla včera obálka s nábojom adresovaná predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka je otázkou času, kedy policajti odosielateľa vypátrajú.

- Podľa Generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku je doručenie obálky s nábojom predsedovi vlády, ktorý len nedávno čelil "vražednému útoku", nielen kriminálnym činom, ale aj prejavom bezohľadnosti a bezcitnosti.



Bratislava - Balík opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku by mala Národná rada SR prerokovať už na aktuálnej schôdzi. Včera o tom rozhodli poslanci.



Bratislava – Poslankyňa Lucia Plaváková (PS) bola počas včerajšieho rokovania dvakrát vykázaná z rokovacej sály. Dôvodom boli nálepky na jej počítači, medzi ktorými boli aj symboly na podporu LGBTI. Podľa podpredsedov NR SR Andreja Danka (SNS) a Tibora Gašpara (Smer-SD) to bolo v rozpore s rokovacím poriadkom. Poslankyne sa verejne zastala opozícia, ktorá okrem návrhu na vykázanie kritizovala aj expresívne výrazy poslanca Rudolfa Huliaka (SNS) na jej adresu.

- Koaličný Hlas-SD porušil koaličnú zmluvu tým, že poslanci tejto strany podporili námietku opozičnej poslankyne Lucie Plavákovej k jej vykázaniu z rokovacej sály Národnej rady SR. Tvrdí to šéf SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko.

- Vládna koalícia sa rozpadá v priamom prenose. Uviedli to opoziční poslanci v reakcii na kritiku šéfa SNS Andreja Danka smerom ku koaličnému partnerovi strane Hlas-SD.



Bratislava - Kandidátmi na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva za Slovenskú republiku sú Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka. Ich kandidatúru na návrh Súdnej rady SR včera schválila vláda.



Košice - Ustanovenie Trestného zákona určujúce trest zákazu činnosti na doživotie, ak súd odsudzuje páchateľa za trestný čin usmrtenia, ktorého sa dopustil ako vodič dopravného prostriedku, je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd SR.

Bratislava - Predmetom útoku sa stal ďalší prokurátor, tentoraz prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín. Neznámy pisateľ mu adresoval vyhrážky priamo na pracovisku v poštovej zásielke.



Bratislava - Proces v kauze vraždy študenta Daniela Tupého odročil Mestský súd Bratislava I na neurčito. Obžalovaný Adam P. namietol zmenu sudcu.



Brusel - Belgický súd včera vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestnoprávnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca. Podľa verdiktu súdu ide o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností. Chovanec zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi.

- Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár označil rozhodnutie belgického súdu za škandalózne. SR podá proti rozsudku sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

New York - Volodymyr Zelenskyj vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka.



New York - Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas prejavu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN s cieľom obmedziť právo veta v prípadoch masového zabíjania. Apeloval aj na ukončenie izraelskej eskalácie v Libanone, okamžité prímerie v Pásme Gazy a prisľúbil pokračovanie dodávok zbraní pre Ukrajinu.



Praha - Česká vláda schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2025. Počíta v ňom so schodkom 241 miliárd českých korún (približne 9,6 miliardy eur).



Peking - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu. V 1. kole vyradila Ukrajinku Anhelinu Kalininovú 6:4, 6:0.