Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 1. októbra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Firmy z Južnej Kórey by mali na Slovensko priniesť ďalšie investície najmä v oblasti automobilového priemyslu. Tie by mohli pomôcť pri rozvoji napríklad Hornej Nitry. Po ukončení oficiálneho programu počas návštevy Južnej Kórey to uviedol premiér Robert Fico. Spoluprácu by podľa neho malo Slovensko s touto ázijskou krajinou rozvíjať aj v obrannom priemysle a v oblasti inovácií, vedy a výskumu.



Bratislava - Ministerka hospodárstva Denisa Saková podpísala v mene Slovenskej republiky memorandum o spolupráci v oblasti energetiky a memorandum o rozvoji ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou.

Na snímke v pozadí zľava slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) a juhokórejský prezident Jun Sok-jol, dole zľava ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a juhokórejský minister obchodu, priemyslu a energií Duk-geun AHN počas podpisu memoranda o spolupráci v oblasti energetiky a memoranda o rozvoji ekonomickej spolupráce Slovenska s Južnou Kóreou v Soule v pondelok 30. septembra 2024.
Foto: TASR/Jonhap


Bratislava - Podpredseda Národnej rady SR a predseda koaličnej strany SNS Andrej Danko súhlasil s podmienkou strany Hlas-SD, aby sa na súčasné rokovanie parlamentu zaradila novela zákona o minimálnej mzde z dielne ministra práce Erika Tomáša. Prerokovanie novely bolo jednou z podmienok Hlasu na podporu konsolidačných opatrení vlády.



Bratislava - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Panisa.



Bratislava - Dočasne poverený štatutár STVR Igor Slanina bude vo funkcii do konca roka 2024. O predlžení jeho mandátu, na základe zákona o STVR, rozhodol podpredseda Národnej rady SR poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga.



Bratislava - Zavedenie osobitného odvodu pre energetické firmy by na návrh Ministerstva hospodárstva SR nemalo byť súčasťou konsolidačných opatrení. Toto rozhodnutie však bude musieť byť na základe požiadavky Ministerstva financií SR kompenzované dodatočnou úpravou sadzby dane z príjmu právnických osôb a zmenami pri vyplácaní dividend zo sektora energetiky.



Bratislava - Na daniach Slováci zaplatia viac, avšak služby nebudú kvalitnejšie. Konsolidačný balíček sa podľa lídra opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku najviac dotkne občanov a poškodí samosprávy.

Na snímke Michal Šimečka (PS).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Opozičná poslankyňa Lucia Plaváková (PS) podá žalobu na ochranu osobnosti voči koaličnému poslancovi Rudolfovi Huliakovi (SNS) pre jeho výroky.



Bratislava - Opozičná poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) odmieta výroky Rudolfa Huliaka (SNS) voči jej osobe v súvislosti s úmrtím bývalého policajného šéfa Milana Lučanského. Chce, aby sa nimi zaoberal mandátový a imunitný výbor Národnej rady SR. Apeluje na vyvodenie politickej zodpovednosti.



Bratislava - Sestry a pôrodné asistentky sú pripravené podávať výpovede z nadčasov, ak vláda neupraví opatrenia na konsolidáciu verejných financií v oblasti zdravotníctva.



Bratislava - Lekárski odborári pokračujú v zbere výpovedí lekárov v nemocniciach z nadčasovej práce. K včerajšiemu dňu ich evidujú 2635. Avizovali, že to, kedy výpoveď podajú, bude závisieť od krokov vlády. V prípade schválenia konsolidačného balíčku v parlamente chcú začať so zberom klasických výpovedí.

Na snímke zľava podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Miroslav Mendel, anestéziológ Branislav Serva, predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, podpredseda LOZ Ján Sýkora a podpredseda LOZ UNB Kramáre Zoltán Jány počas tlačovej konferencie LOZ na tému Kde ušetriť milióny v zdravotníctve. V Bratislave 30. septembra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - S čistými finančnými aktívami na obyvateľa vo výške 9160 eur Slovensko kleslo v rebríčku 60 najbohatších krajín sveta na 41. miesto.



Bratislava - Dostupnosť a spotreba základných potravín na Slovensku nie je ohrozená. Vyplýva to zo septembrovej aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií SR.



Praha - Česká koaličná strana Piráti odchádza z vlády premiéra Petra Fialu.



Ratcliffe-on-Soar - Po viac ako 140 rokoch sa v Spojenom kráľovstve prestala vyrábať elektrická energia z uhlia. Včera ukončila prevádzku posledná uhoľná elektráreň v krajine.



Zürich - Európska organizácia pre jadrový výskum neobnoví dohodu o spolupráci s Ruskom po tom, ako 30. novembra vyprší jej platnosť. Rozhodnutie prijal CERN v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil jesenný odvod 133.000 nových vojakov, ktorý by mal prebehnúť od dnes do konca tohto roka.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Ženeva - Dve tretiny budov v Pásme Gazy boli od začiatku vojny v októbri 2023 zničené alebo poškodené, informovala Organizácia Spojených národov.

Bejrút - Izraelská armáda začala s obmedzenými, lokalizovanými a cielenými pozemnými zásahmi voči cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh v pohraničnej oblasti južného Libanonu.

- Americký prezident Joe Biden vyjadril nesúhlas s možnou pozemnou operáciou Izraela na území Libanonu. Proti pozemnej ofenzíve a za prímerie sa vzápätí vyslovili aj francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot a aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.