Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 9. októbra 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini vyzýva vládu SR na začatie rokovaní so zdravotníkmi k návrhu konsolidačných opatrení. Deklaroval, že od nich bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy. Uviedol to po včerajšom rokovaní so zástupcami zdravotníckeho sektora.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková doručila prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu svoju demisiu. Hlava štátu ju ešte neprijala. Prezident požiadal Dolinkovú, aby až do prijatia jej demisie naplno vykonávala svoju funkciu.



Bratislava - Opozičná strana SaS a hnutie Slovensko kritizujú prezidenta SR Petra Pellegriniho za neprijatie demisie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas prijatia v Prezidentskom paláci 8. októbra 2024 v Bratilave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Premiér Robert Fico pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve. Avizuje napríklad zriadenie národného mediálneho úradu.

Opozícia tvrdí, že slová Roberta Fica o mediálnej oblasti prezrádzajú snahu o cenzúru.



Brezno - Vláda SR poskytne v priebehu 14 dní sumu 50 miliónov eur mestám a obciam. Uviedol to predseda vlády Robert Fico. Doplnil, že zároveň regionálnym samosprávam odpustia 20 miliónov eur z pôžičiek.



Bratislava - Minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok bude informovať premiéra Roberta Fica o nominácii na post ministra zdravotníctva v horizonte dní.

Na snímke zľava podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Richard Raši, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po pracovnom kongrese Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne 8. októbra 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR podporuje návrh na zriadenie zásahových tímov na reguláciu medveďov v každom národnom parku. Podľa rezortu to zvýši bezpečnosť turistov.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje zmeny pri bezlepkových potravinách pre celiatikov. Upraviť sa má prerozdelenie pomeru hradených potravín.



Bratislava - Exšéfovi Finančnej správy Františkovi I. prokurátor podmienečne zastavil trestné stíhanie pre šesť korupčných skutkov a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktoré sa týkajú kauzy Mýtnik. Prokurátor tak urobil z dôvodu, že obvinený v trestnom konaní spolupracoval a zásadnou mierou pomohol objasniť korupčné skutky.



Šaľa - Činnosť ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Šali sa končí v piatok 11. októbra vypršaním platnosti licencie. Od soboty budú musieť obyvatelia šalianskeho regiónu v prípade potreby navštíviť najbližšie ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast v Nových Zámkoch alebo v Nitre.



Bratislava - Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie odmieta postup štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne pri jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Rozhodnutie zavedenia finančných limitov a odzmluvnenia viacerých poskytovateľov považuje za likvidačné.



Bratislava - Spoločnosti Agrofert, vlastníkovi pekární Penam, bola uložená pokuta vo výške 21 miliónov eur za akvizíciu pekární v Bratislave a Žiline bez predchádzajúceho súhlasu Protimonopolného úradu. Spoločnosť Agrofert považuje rozhodnutie úradu za chybné a nezákonné.

Na snímke zľava predseda Protimonopolného úradu (PMÚ) SR Juraj Beňa vedúca oddelenia pre druhostupňové konanie Protimonopolného úradu SR Daniela Lukáčová počas tlačovej konferencie k uloženiu pokuty 21 miliónov spoločnosti Agrofert 8. októbra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Oravská Jasenica - Viac ako 20 ton nelegálneho sušeného tabaku zabavili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy v kamióne a skladovacej hale v obci Oravská Jasenica. Škoda na spotrebnej dani dosahuje 2.857.000 eur.



Bratislava - Cyklotrasu na Vajanského nábreží v Bratislave bude musieť hlavné mesto upraviť. Nariadilo mu to Ministerstvo dopravy SR po vykonaní štátneho odborného dohľadu.

- Hlavné mesto Bratislava konkrétne výhrady Ministerstva dopravy SR k cyklotrase na Vajanského nábreží preverí a ak sa ukážu byť vecné, mesto nevidí problém problematické miesta cyklotrasy upraviť.



Praha - Česká ekonomika je podľa predsedu českej vlády Petra Fialu na základe výšky inflácie či HDP z najhoršieho obdobia krízy vonku.

Na snímke český premiér Petr Fiala.
Foto: TASR/AP


Paríž - Francúzsko dodá Ukrajine sľúbené stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025.

Oslo - Nórsko vyhlásilo druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia krajiny pre narastajúce riziko útokov namierených najmä proti židovským a izraelským cieľom.



Postupim - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz potvrdil, že kontroly na nemeckých hraniciach by mali pokračovať čo možno najdlhšie.

Budapešť - Keby Ukrajina vstúpila do Severoatlantickej aliancie, malo by to vážne dôsledky na globálnej úrovni a viedlo by to k vypuknutiu tretej svetovej vojny pre článok o kolektívnej obrane. Vyhlásil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Jeruzalem - Izraelské sily zabili očakávaných nástupcov zosnulého vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.



Wu-chan - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou postúpili do 2. kola štvorhry na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane.

Na snímke slovenská tenistka Tereza Mihalíková.
Foto: TASR/AP


Limoges - Hádzanári Tatrana Prešov prehrali na palubovke francúzskeho tímu Limoges Handball 24:31 vo svojom úvodnom zápase C-skupiny Európskej ligy EHF.



Famagusta – Basketbalisti Patriotov Levice zdolali v Európskom pohári FIBA v Larnake cyperský tím Anorthosis Famagusta 83:72.