Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 11. októbra 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Prezident Peter Pellegrini včera vymenoval za ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Vo funkcii nahradil Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).

- Novovymenovaný minister zdravotníctva Kamil Šaško chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení.

- Slovenská lekárska komora uvítala rýchlu reakciu pri nominácii nového ministra zdravotníctva po demisii Zuzany Dolinkovej. Za dôležitú úlohu pre nového ministra Kamila Šaška považuje udržať kontinuitu rozbehnutých programov na ministerstve.

Na snímke Kamil Šaško (vľavo, Hlas-SD), ktorého prezident Peter Pellegrini (vpravo) vymenoval za nového ministra zdravotníctva v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 10. októbra 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini ratifikoval Rámcovú zmluvu medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby. Účelom zmluvy je zabezpečiť v prihraničnom území čo najlepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov.



Bratislava - Predseda vlády SR Robert Fico zvolal na dnes okrúhly stôl so zástupcami prvovýrobcov potravín.



Bratislava - Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu, v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, ktorý na rokovanie tripartity predkladá Ministerstvo financií SR.



Bratislava - Do roku 2028 by mal deficit slovenských verejných financií klesnúť k úrovni 2 % hrubého domáceho produktu, vďaka čomu by mal verejný dlh začať klesať. Na naplnenie tohto plánu je potrebné za štyri roky prijať konsolidačné opatrenia v objeme 7 miliárd eur.



Bratislava - Zmeny v platbách za vodné a stočné, ktoré plánuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pre bežného odberateľa vody znamenajú, že sa jeho doterajšie platby len rozdelia na fixnú a variabilnú časť. V reakcii na vyjadrenie opozičnej strany SaS, podľa ktorej môže zmena rapídne zvýšiť ceny vodného a stočného, to uviedol ÚRSO.



Bratislava - Prvá emisia štátnych dlhopisov určených pre bežných občanov by mala byť k dispozícii na jar budúceho roka. Dlhopis sa bude dať kúpiť za 1000 eur a násobky tejto sumy a príjmy z neho by mali byť oslobodené od daní aj odvodov. V súčasnej situácii by jeho úročenie mohlo byť okolo 3 %, konkrétne podmienky však budú nastavené až pred začiatkom ich predaja.



Bratislava - Čiastkové informácie o vyšetrovaní atentátu na premiéra Roberta Fica by mohli zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci, preto bližšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť. Uviedla to Generálna prokuratúra SR v reakcii na medializované informácie o uznesení Najvyššieho súdu SR o väzbe pre obvineného Juraja C., v ktorom konštatuje, že zatiaľ nemožno jednoznačne hovoriť o terorizme.

Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica z helikoptéry do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Z Policajného zboru odišlo od začiatku roka 2024 do konca septembra 1165 policajtov. Do služobného pomeru ich prijali 599.



Banská Bystrica - Stromom roka 2024 sa stala 150 rokov stará hruška planá z Bošáce. Hruška stojaca na úpätí vrchu Lysica nad obcou Bošáca bude na jar reprezentovať Slovensko aj v súťaži Európsky strom roka.

Na snímke hruška ružovka z Bošáce.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Londýn - Generálny tajomník NATO Mark Rutte po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a britským premiérom Keirom Starmerom v Londýne vyhlásil, že diskutovali aj o tom, či ukrajinské ozbrojené sily môžu pri úderoch na ciele v Rusku používať zbrane dlhého dosahu. Povedal, že rozhodnúť o tom musia jednotliví spojenci.



Paríž - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom poprel špekulácie, že na rozhovoroch s európskymi lídrami rokuje o podmienkach prímeria vo vojne s Ruskom.



Luxemburg - Nemecké hraničné kontroly budú pokračovať, kým EÚ nenájde spôsob, ako riešiť nepovolené vstupy migrantov do krajín Únie.

Brusel - Minulý rok prišlo pri dopravných nehodách v členských krajinách EÚ o život 20.400 ľudí. Ide o pokles o jedno percento v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Slovensko v roku 2023 nahlásilo 266 obetí dopravných nehôd.



Praha - Česká vláda schválila novú hospodársku stratégiu. Jej cieľom je, aby sa ČR do roku 2040 dostala medzi top desať krajín EÚ s najvyšším HDP na obyvateľa.



Brusel - Európska únia odložila zavedenie nového biometrického systému cestovných kontrol pre občanov tretích štátov vstupujúcich do schengenského priestoru. Pôvodne mal byť zavedený 10. novembra.

Praha - Česko by malo od roku 2026 začať zálohovať PET fľaše a plechovky.



Washington – Už najmenej desať obetí si v americkom štáte Florida vyžiadal hurikán Milton.