Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 25. októbra 2024 - 5.45 h.

Berlín - Prezident SR Peter Pellegrini počas nástupnej návštevy v Nemecku rokoval s vrcholnými predstaviteľmi predovšetkým o Ukrajine, veľkou témou však bola aj migrácia.

- Nemecko sa podľa prezidenta SR Petra Pellegriniho zaujíma o to, ako bude vyriešená situácia po ohlásení ukrajinskej vlády nepokračovať od budúceho roka v tranzitnom kontrakte pre ropu a plyn.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (druhý vľavo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas prehliadky čestnej stráže v rámci uvítacieho ceremoniálu na zámku Bellevue v Berlíne 24. októbra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Premiér Robert Fico vníma svoju avizovanú oficiálnu návštevu Čínskej ľudovej republiky ako najvýznamnejšiu v tomto roku. Uviedol to v pléne Národnej rady SR počas tradičnej hodiny otázok.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba chce priniesť na rokovanie vlády zákon, ktorý urobí poriadok so skrytým tunelovaním vodárenských spoločností.



Bratislava - Dozor nad zariadeniami, ktoré robia odbery pupočníkovej krvi, by mal byť precízny. Zdôrazňuje to poslankyňa Národnej rady SR Vladimíra Marcinková (SaS). Včera informovala o poslaneckom prieskume v Národnej transplantačnej organizácii, ktorý sa bude konať 4. novembra.

- Vlastná alebo súrodenecká pupočníková krv bola pre slovenských pacientov použitá 39-krát. Informoval o tom Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek.



Bratislava - Slovensko odovzdalo včera Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci 18 sanitiek, ktoré boli vyradené z vozového parku Záchrannej zdravotnej služby v Bratislave.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Trenčín - Fakultná nemocnica v Trenčíne podala trestné oznámenie na bývalé vedenie nemocnice. Dôvodom podľa nej majú byť podozrivé nákupy pri piatich zákazkách. Bývalý riaditeľ Tomáš Janík obvinenia odmietol.



Bratislava - Lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava začali ako prví na Slovensku využívať v spinálnej chirurgii robota s umelou inteligenciou. Operácie chrbta sa tak budú vykonávať bezpečnejšie, menej invazívne a rýchlejšie. V Nemocnici Ružinov má vzniknúť európske tréningové centrum.



Bratislava - Slovenský zdravotnícky systém je piaty najhorší v Európe, zaostáva len Rumunsko, Lotyšsko, Poľsko a Bulharsko. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnila medzinárodná organizácia Globsec.



Košice – Ústavný súd SR odmietol ústavné sťažnosti súčasného premiéra Roberta Fica a ministra obrany Roberta Kaliňáka v kauze Súmrak, ktoré sa týkali postupu sudcu pre prípravné konanie.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi. Chce pri každom odbere zaviesť testovanie na infekčné ochorenia prenosné krvou.



Dubnica nad Váhom - Výstavba nového výrobného závodu spoločnosti Neways Slovakia v Novej Dubnici prinesie viac ako 1000 nových pracovných miest. Výška tejto investície je v hodnote 28 miliónov eur. Dokončenie závodu a začiatok výroby komponentov pre medicínsky a automobilový priemysel sú naplánované na september budúceho roka.



Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko spúšťa informačnú kampaň, ktorou chce upozorniť na to, že vláda po prvom roku pôsobenia nesplnila mnoho svojich sľubov. Hnutie začína distribuovať noviny, o zlyhaniach vlády bude informovať aj cez bilbordy a videospoty na sociálnych sieťach.



Washington - Minister financií SR Ladislav Kamenický počas pracovnej cesty vo Washingtone rokoval so zástupcami medzinárodných ratingových agentúr Moody‘s a Fitch Ratings. Témou rozhovorov bola aj konsolidácia verejných financií na Slovensku.

Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Od začiatku roka nahlásili Úradu verejného zdravotníctva SR vyše 4600 prípadov nákazy čiernym kašľom. Minulý týždeň pribudlo 155 nových prípadov. Najvyšší výskyt ochorenia je v Žilinskom kraji.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz odmietol žiadosť Ukrajiny o okamžitý vstup do Severoatlantickej aliancie. Krajina vo vojne sa podľa neho nemôže stať členom NATO. Reagoval tak na "plán víťazstva" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.



Kazaň - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyzval na summite zoskupenia BRICS v ruskej Kazani na spravodlivý mier na Ukrajine. Šéf OSN tiež vyzval aj na okamžité prímerie v Pásme Gazy a zastavenie bojov v Libanone.



Kyjev - Ukrajinská vojenská rozviedka uviedla, že prvé severokórejské jednotky vycvičené v Rusku sú už nasadené v Kurskej oblasti, kde začiatkom augusta Kyjev spustil ofenzívu.



Zürich - Slovensku patrí po októbrových zápasoch v C-divízii Ligy národov 41. miesto v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie. V októbrovom vydaní si polepšilo o jednu priečku.