Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Spúšťa sa proces hodnotenia žiadostí v programe Obnovme si svoj dom

Na snímke kostol sv. Imricha v Senohrade, na ktorom v stredu 20. decembra 2023 za pomoci žeriavovej techniky osadili novú strechu veže. Foto: TASR Jana Vodnáková

Ministerstvo kultúry (MK) SR vymenovalo členov hodnotiacich komisií v dotačnom programe Obnovme si svoj dom.

Bratislava 23. mája (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR vymenovalo členov hodnotiacich komisií v dotačnom programe Obnovme si svoj dom. Proces hodnotenia žiadostí o dotácie sa tak spúšťa. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie rezortu Petra Bačinská s tým, že ministerstvo v zmysle odporúčaní interného auditu nezverejnilo konkrétne mená členov komisií.

"Naším cieľom je zabezpečiť transparentné a spravodlivé hodnotenie všetkých žiadostí. Preto sme pristúpili k vymenovaniu členov hodnotiacich komisií a zverejnili ich odborné oblasti, ale nie mená, aby sme predišli možnému ovplyvňovaniu. Týmto krokom chceme posilniť dôveru verejnosti v proces a zabezpečiť, že každý projekt bude posudzovaný objektívne a s najvyššou odbornou starostlivosťou," priblížila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Na tento rok je v programe vyčlenených deväť miliónov eur. Komisie budú hodnotiť viac ako 992 projektových žiadostí. "Hoci na program OSSD pôjde menej financií ako minulý rok, viac ako šesť miliónov eur alokujeme na priamu adresnú podporu obnovy kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. Tým zabezpečíme plnenie cieľov z programového vyhlásenia vlády SR a aspoň čiastočne sa pokúsime zmierniť investičný dlh v rezorte kultúry," uzavrel generálny riaditeľ služobného úradu ministerstva Lukáš Machala.

Obnovme si svoj dom je dotačný program, prostredníctvom ktorého rezort kultúry podporuje obnovu kultúrneho dedičstva, svetských a cirkevných historických objektov, ale ak parkov a architektonických areálov. Program pomáha tiež rozvíjať pamiatkový výskum, rovnako tak edičnú činnosť a podujatia popularizujúce kultúrne dedičstvo a jeho ochranu.