Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

Spustia registráciu žiadostí o dotácie pre krajanov na rok 2021

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Počty Slovákov, tvoriacich autochtónnu národnostnú menšinu v štátoch strednej a východnej Európy, sa pohybujú v rozmedzí od 270.000 podľa sčítania obyvateľstva až do 600.000 podľa odhadov.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Krajanské komunity sa môžu uchádzať o dotácie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) na rok 2021. Registrácia žiadostí sa začína 1. októbra. Úrad o tom informuje na svojom webe.

Dotácie ÚSŽZ podporia krajanské aktivity v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu, kultúry, oblasti informovanosti a médií. "Hlavným cieľom poskytovania dotácií ostáva podpora aktivít posilňujúcich národné povedomie, kultúrnu a jazykovú identitu Slovákov žijúcich v zahraničí, podporu ich inštitúcií zriadených na dosiahnutie tohto účelu a podporu vzťahov medzi Slovenskou republikou a krajanskými komunitami," objasnil úrad.

Lehota na podávanie žiadostí je od 1. októbra do 30. novembra 2020, na začiatku roku by mali žiadosti hodnotiť komisie, k uzatváraniu zmlúv a poskytovniu dotácií plánuje úrad pristúpiť po vyhodnotení žiadostí od 15. marca 2021.

Hodnotiacimi kritériami sú kultúrno-spoločenský význam a prínos projektu v komunite i efektívnosť vynaložených prostriedkov. "Preferované budú projekty s dlhodobejším účinkom," upozornil ÚSŽZ.

Počty Slovákov, tvoriacich autochtónnu národnostnú menšinu v štátoch strednej a východnej Európy, sa pohybujú v rozmedzí od 270.000 podľa sčítania obyvateľstva až do 600.000 podľa odhadov. V skupine krajanov tvoriacich tradičné a nové komunity v štátoch Európskej únie a v tretích štátoch žije podľa oficiálnych údajov vyše 844.000, podľa odborných odhadov okolo 1.200.000 Slovákov.