Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

SR a ESA uzavreli dohodu o výmene utajovaných skutočností

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Memorandum zahŕňa aj vzájomnú spoluprácu pri výskume vrátane rozvoja operačných činností a metodík v oblasti kybernetickej bezpečnosti a budovania súvislých kapacít.

Bratislava/Paríž 20. júna (TASR) - Slovensko a Európska vesmírna agentúra (ESA) v Paríži uzavreli dohodu o vzájomnej výmene utajovaných skutočností a ich ochrane. Informoval o tom vo štvrtok slovenský Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na svojej webovej stránke, uvádza TASR.

Za slovenskú stranu dohodu podpísala námestníčka riaditeľa NBÚ Jana Maškarová. "Táto dôležitá dohoda upravuje podmienky, za akých je možné oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami, ako sa majú označovať a ako sa s nimi má zaobchádzať," uviedla.

ESA oslovila NBÚ s návrhom na uzavretie dohody ešte v roku 2020, keď sa SR pripravovala na prechod z kooperujúceho štátu na pridružené členstvo v agentúre. Podľa NBÚ bude dohoda benefitom pre Slovensko pri budúcom prechode na plnohodnotné členstvo.

NBÚ a ESA v Paríži zároveň podpísali memorandum o spolupráci, ktorá sa bude týkať "posilnenia reakcie na incidenty, šírenia informácií o škodlivej činnosti a vzájomnej pomoci pri vyšetrovaní týchto incidentov".

Memorandum zahŕňa aj vzájomnú spoluprácu pri výskume vrátane rozvoja operačných činností a metodík v oblasti kybernetickej bezpečnosti a budovania súvislých kapacít. Dokument zároveň umožňuje obom stranám vymieňať si informácie vo viacerých oblastiach vrátane kryptografie, ochrany národnej kritickej infraštruktúry či ľudských práv a slobôd v kybernetickom priestore.