Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

SR súhlasí s dohodou medzi EÚ a štátmi Afriky, Karibiku a Tichomoria

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) prichádzajú na 51. rokovanie vlády SR v Bratislave 25. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dohodu musí ešte odsúhlasiť Národná rada SR a ratifikovať prezident SR Peter Pellegrini.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Slovensko súhlasí s uzavretím dohody o partnerstve medzi Európskou úniou (EÚ) a jej členskými štátmi a členmi Organizácie afrických, karibských a tichomorských štátov (OAKTŠ). Súhlas s uzavretím dohody vyslovila na svojom stredajšom rokovaní vláda.

"Cieľom dohody je posilnenie schopností EÚ a OAKTŠ riešiť globálne problémy, ako sú zmena klímy, správa oceánov, migrácia, zdravie, mier a bezpečnosť pri plnom dodržiavaní medzinárodného práva a v súlade s príslušnými právomocami zmluvných strán," vysvetlilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, ktoré návrh na rokovanie vlády predložilo.

Rezort diplomacie tiež pripomenul, že partnerstvo EÚ s africkými, karibskými a tichomorskými štátmi je jedným z najstarších a najkomplexnejších rámcov spolupráce medzi EÚ a tretími krajinami.

Dohodu musí ešte odsúhlasiť Národná rada SR a ratifikovať prezident SR Peter Pellegrini.