Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

SR určila počty osôb možné prijať v rámci humanitárneho presídlenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Pri mechanizme presídlenia a humanitárneho prijatia si prijímajúca krajina osoby vyberá a vopred preveruje ich totožnosť, priblížilo ministerstvo.

Bratislava 5. októbra (TASR) – V prípade presídlenia a humanitárneho prijatia osôb z tretích krajín Slovensko odhaduje, že v období 2023-2025 by mohlo v jednotlivých rokoch prijať 100, 200 a 300 ľudí. Odhad robí krajina pre potreby plánovania zdrojov z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu na roky 2021–2027. Informatívny materiál vzala v stredu vláda na vedomie.

Ministerstvo vnútra (MV) SR ako predkladateľ materiálu vysvetlilo, že bez určenia odhadu počtu ľudí, ktorých je SR ochotná zvážiť prijať v rámci presídlenia a humanitárneho prijatia, by sa pri samotnom rozhodnutí o prijatí nemohla uchádzať o alokáciu z fondu, tá predstavuje 10.000 eur na jednu osobu.

"Pri mechanizme presídlenia a humanitárneho prijatia si prijímajúca krajina osoby vyberá a vopred preveruje ich totožnosť. Okrem toho pre Slovensko nepôjde o novú skúsenosť – v auguste 2021 sa týmto spôsobom prijalo na naše územie 43 občanov Afganistanu v rámci operácie, ktorá bola koordinovaná s NATO a USA," priblížilo ministerstvo.

Upozornilo taktiež, že v období nárastu nútenej migrácie ľudí, utekajúcich pred vojnovými konfliktmi, by mala SR vyslať signál, že sa nezrieka svojej úlohy partnera v našej spoločnej výzve, akú migrácia pre Európsku úniu predstavuje.

V rámci konkrétnych zvažovaných počtov sa pre rok 2023 odhaduje možnosť prijatia 25 osôb z Ukrajiny a tiež Ruska v rámci presídlenia a rovnakého počtu ľudí z oboch krajín v rámci humanitárneho prijatia - spolu 100 osôb. Pre hrubé odhady na roky 2024 a 2025 sa nemusia uvádzať krajiny pôvodu prijatých osôb, preto sa pre rok 2024 odhaduje len počet 100 ľudí prijatých v rámci presídlenia a 100 osôb pri humanitárnom prijatí. V roku 2025 je to 150 ľudí v oboch formách pomoci.