Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Štát si bude prenajímať rezidenciu kardinála Tomka v Ríme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V aktuálnom roku majú potrebné prostriedky zabezpečiť z rozpočtovej rezervy vlády SR, v nasledujúcich rokoch z rozpočtu kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Bratislava 15. februára (TASR) – Štát si na nasledujúcich šesť rokov bude v Ríme prenajímať rezidenciu, v ktorej pôsobil kardinál Jozef Tomko. Priestory, ktorých prenájom bude stáť 120.000 eur ročne, budú slúžiť ako sídlo Slovenského historického ústavu v Ríme (SHÚR). Návrh schválila v stredu vláda.

V aktuálnom roku majú potrebné prostriedky zabezpečiť z rozpočtovej rezervy vlády SR, v nasledujúcich rokoch z rozpočtu kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Výška zaviazaných prostriedkov sa skladá z ceny nájmu - 87.600 eur ročne a dodatočných poplatkov - 32.400 eur za rok," spresnili predkladatelia.

Cieľom materiálu je okrem zabezpečenia priestorov sídla SHÚR ako ťažiskovej vedecko-výskumnej inštitúcie SR, pôsobiacej v zahraničí, aj zachovanie a zveľaďovanie slovenského, kultúrneho a historického dedičstva mimo územia Slovenska. "V rámci využitia uvedených priestorov bude zároveň možné organizovať vedecké, akademické a kultúrno-spoločenské podujatia v spolupráci s inými slovenskými inštitúciami sídliacimi v Ríme a Vatikáne, ako aj reprezentatívne podujatia na štátnej úrovni," dodávajú predkladatelia.

Hlavnými úlohami ústavu, ktorý zriadili v roku 2013 a reálne začal fungovať v marci 2014, je umožniť slovenským bádateľom historický výskum v najširšom zmysle slova v talianskych a vatikánskych archívoch, knižniciach a galériách a prezentovať výsledky tohto výskumu medzinárodnej aj národnej vedeckej komunite.