Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Prokurátorka navrhuje Mariánovi M. za extrémizmus sedem rokov väzenia

Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024. Obžalovaného Mariána M. uznali za vinného z extrémizmu. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný. Procesné strany sa môžu odvolať. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vykonané dokazovanie podľa prokurátorky bez akýchkoľvek rozumných pochybností potvrdilo obsah obžaloby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Pezinok 22. októbra (TASR) - Prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Trnave navrhuje uznať obžalovaného Mariána M. za vinného z páchania extrémistickej trestnej činnosti a uložiť mu sedemročný trest väzenia. Tiež peňažný trest vo výške 10.000 eur a trest prepadnutia veci. Povedala to v rámci záverečnej reči na utorkovom hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Vykonané dokazovanie podľa prokurátorky bez akýchkoľvek rozumných pochybností potvrdilo obsah obžaloby. "Dôvodnosť podanej obžaloby a dôvodnosť a zákonnosť vedeného trestného stíhania proti obžalovanému vyplýva z rozhodnutí súdov o väzbe obžalovaného," zdôraznila. Považuje za preukázané, že boli znalci prizvaní procesným spôsobom.

Príspevky spochybňujúce holokaust zverejňoval Marián M. podľa prokuratúry vo svojich statusoch na sociálnych sieťach, vo videách i v knihe. Spochybňovať mal aj počet židovských obetí počas druhej svetovej vojny.

Trestných činov sa mal Marián M. dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022. Okrem iného ide podľa prokuratúry o založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, výrobu extrémistického materiálu či popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti.

Súd s Mariánom M. pokračuje záverečnými rečami



Súdny proces s Mariánom M., ktorý čelí obžalobe pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť, pokračuje v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku záverečnými rečami.

Mariána M. pôvodne v januári uznal ŠTS za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali najmä extrémistických trestných činov a uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody na šesť rokov. Najvyšší súd SR však pôvodné rozhodnutie zrušil a uložil ŠTS doplniť dokazovanie.