Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Štatistický úrad vydal publikáciu pre najmenších

Štatistický úrad SR. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Publikácia je primárne určená pre žiakov prvého stupňa základných škôl.

Bratislava 21. júna (TASR) - Štatistický úrad (ŠÚ) SR vydal publikáciu "SODB pre najmenších". Cieľom je priblížiť deťom obsah a zameranie Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 a popularizovať výsledky. Školákom je primerane vysvetlený jeho spôsob aj význam pre spoločnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB Jasmína Stauder s tým, že publikácia je bezplatná.

Publikácia je primárne určená pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Výsledky sčítania sú podľa hovorkyne pomerovo prerátané na vzorovú populáciu 100 obyvateľov Slovenska. "V zjednodušenej mierke sú tak prezentované najvýznamnejšie základné populačné charakteristiky, ako napríklad pohlavie, vek, materinský jazyk či rodinný stav. Pre lepšiu názornosť sú tieto informácie vizualizované aj do formy jednoduchých a prehľadných grafov a máp," priblížila Stauder.

Súčasťou publikácie je aj niekoľko interaktívnych úloh. Deti si tak podľa hovorkyne môžu s pomocou pedagóga zorganizovať napríklad vlastné triedne sčítanie s následným spracovaním výsledkov a ich vyhodnotením. Môžu si tiež overiť svoje nadobudnuté vedomosti formou vtipného záverečného kvízu.