Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Mariánovi M. uložili za extrémizmus trest väzenia na šesť rokov

Na snímke uprostred obžalovaný Marián M. prichádza na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 23. októbra 2024. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Trestných činov sa Marián M. podľa obžaloby dopustil v rokoch 2017 až 2021.

Pezinok 23. októbra (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) uložil v stredu Mariánovi M. za extrémizmus trest odňatia slobody na šesť rokov. Zároveň ho zaradil do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu uložil aj trest prepadnutia veci. Za vinného sudca uznal Mariána M. celkovo z 21 skutkov. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor aj obžalovaný sa voči nemu odvolali. Prokurátor sa odvolal voči všetkým výrokom rozsudku. Obžalovaný sa odvolal voči konaniu aj proti všetkým výrokom odsudzujúcej časti rozsudku o vine.

Trestných činov sa Marián M. podľa obžaloby dopustil v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022. Okrem iného ide podľa prokuratúry o založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, výrobu extrémistického materiálu či popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti.

Pôvodne Mariána M. uznal ŠTS v januári za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali najmä extrémistických trestných činov a uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov. Najvyšší súd SR však pôvodné rozhodnutie zrušil a uložil ŠTS doplniť dokazovanie.