Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

Sudca Kemény spôsobil nečinnosťou premlčanie stíhania, znížili mu plat

Ilustračné foto Foto: TASR

Rozhodol o tom disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, ktorý sudcovi uložil súhrnné disciplinárne opatrenie vo forme zníženia platu o 30 percent v trvaní troch mesiacov.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Sudca Mestského súdu Bratislava I Roland Kemény je disciplinárne vinný, keďže svojou nečinnosťou spôsobil premlčanie trestného stíhania. Rozhodol o tom disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, ktorý sudcovi uložil súhrnné disciplinárne opatrenie vo forme zníženia platu o 30 percent v trvaní troch mesiacov. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Predsedníčka senátu počas vyhlásenia rozhodnutia uviedla, že disciplinárne obvinený sudca svojím zavineným konaním porušil povinnosť, podľa ktorej je sudca povinný vykonávať svoje povinnosti svedomito, v pridelených veciach konať plynulo a bez zbytočných prieťahov. "V súvislosti so skutkom kladeným mu za vinu mali členovia disciplinárneho senátu za preukázané, že disciplinárne obvinený vo veci neurobil za viac ako tri roky žiaden úkon, čo malo významný a nežiaduci následok - premlčanie trestného stíhania a zastavenie konania," podotkla predsedníčka senátu Kristína Babiaková.

Ako už NSS SR opakovane uviedol, jednou zo základných povinností sudcu v trestnom konaní je kontrolovať plynutie premlčacej doby. Rozhodnutie disciplinárneho senátu bolo prijaté pomerom hlasov päť ku nula a nie je proti nemu prípustný opravný prostriedok.