Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

Sudcovská rada žiada pre Klimenta trest, právny zástupca oslobodenie

Na snímke budova Najvyššieho súdu (NS) SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Harkabus tvrdil, že skutok sa nestal tak, ako je popísaný v disciplinárnom návrhu. Tiež zhodnotil, že Klimentova nutná obrana nebola neprimeraná.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Sudcovská rada Najvyššieho súdu (NS) SR žiada pre disciplinárne obvineného sudcu Juraja Klimenta disciplinárne opatrenie vo forme preloženia na súd nižšieho stupňa, prípadne zníženie funkčného platu o 50 percent na obdobie jedného roka. Zástupca Sudcovskej rady NS Patrik Príbelský to uviedol v záverečnej reči. Klimentov právny zástupca Matúš Harkabus žiada oslobodenie spod disciplinárneho obvinenia. Argumentoval, že Klimentov skutok nebol disciplinárnym previnením. Rozhodnutie má senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vyhlásiť v utorok (15. 10.).

"Dokazovaním sa podarilo preukázať, že boli naplnené znaky závažného disciplinárneho previnenia. Zo strany disciplinárne obvineného sa 'nejednalo' o nutnú obranu," konštatoval Príbelský.

Harkabus tvrdil, že skutok sa nestal tak, ako je popísaný v disciplinárnom návrhu. Tiež zhodnotil, že Klimentova nutná obrana nebola neprimeraná.

Spoločný návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi Najvyššieho súdu (NS) SR Klimentovi podali Sudcovská rada NS SR spolu s predsedom súdu Jánom Šikutom. Návrh sa týka incidentu na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu na Panónskej ulici v Bratislave zo 17. októbra 2023, konkrétne fyzického útoku sudcu vo vzťahu k inému sudcovi na verejnosti.