Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Súdna rada považuje správu EK o právnom štáte za neobjektívnu

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Viacerí členovia kritizovali napríklad postoj EK k reforme súdnej mapy.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Súdna rada SR považuje správu Európskej komisie (EK) o právnom štáte za neobjektívnu a neodrážajúcu skutočný stav na Slovensku. Jednohlasne sa na tom uzniesla na svojom štvrtkovom zasadnutí.

Viacerí členovia kritizovali napríklad postoj EK k reforme súdnej mapy. Tvrdili, že EK v nej nespomína problémy spojené s touto reformou.

V diskusii tiež namietali napríklad postoj EK k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry či k zmenám v trestných kódexoch. Členka Dana Jelinková Dudzíková označila správu za politický nástroj vyjadrujúci nespokojnosť s výsledkami posledných parlamentných volieb. Ďalší člen Peter Šamko ju prirovnal k novinárskej zvodke jednostranných subjektívnych názorov.

Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová nepovažuje správu za odbornú. "Je to evidentný politický nástroj práve preto, že je úplne mimo právnej úpravy. Nereflektuje na zmeny. Ak sú tam nejaké zmeny, úplne doslova ich dezinterpretuje, ako napr. kolega Peter Šamko podrobne odôvodnil ustanovenia upravujúce jednak postup súdnej rady, ale aj prokurátora pri trestnom čine ohýbania práva podľa § 326a Trestného zákona. My sme tam jasne uviedli, že správa o právnom štáte nie je výsledkom odbornej práce," zdôvodnila Kosová.

Predsedníčka tiež vytkla Zastúpeniu EK na Slovensku to, že na poslednú chvíľu zrušilo diskusiu k správe EK o právnom štáte, na ktorej sa mali zúčastniť aj členovia súdnej rady. "Bolo nám oznámené, že z technických dôvodov sa stretnutie ruší a nebol určený náhradný termín," pripomenula Kosová.

EK v závere júla publikovala správu, ktorá hodnotí stav v oblasti právneho štátu v jednotlivých členských štátoch EÚ. Vo vzťahu k Slovensku vydala sedem odporúčaní. Okrem iného sa týkajú opatrení na zabezpečenie nezávislosti členov súdnej rady, predloženia návrhov na reguláciu lobingu či zabezpečenia účinného a nezávislého vyšetrovania prípadov veľkej korupcie.