Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Súdna rada zatiaľ vypočula 15 uchádzačov na sudcov NSS SR

Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR Jaroslav Novák

Do výberového konania sa ich prihlásilo pôvodne 36, ale po tom, ako niektorí nesplnili podmienky a ďalší stiahli svoju kandidatúru, vyberá Súdna rada z 30 uchádzačov.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Súdna rada SR zatiaľ vypočula 15 uchádzačov na sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Do výberového konania sa ich prihlásilo pôvodne 36, ale po tom, ako niektorí nesplnili podmienky a ďalší stiahli svoju kandidatúru, vyberá Súdna rada z 30 uchádzačov. TASR to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Dovedna je potrebné obsadiť 29 pozícií sudcov Najvyššieho správneho súdu. Predseda Súdnej rady Ján Mazák vyhlásil už aj druhé kolo výberového konania. Uvažuje nad vyhlásením prípadného tretieho kola. "Závisí to od toho, aký bude výsledok výberového konania v prvom a druhom kole a či nebude v prípade zvolenia prvého predsedu NSS SR postačovať, aby sme odovzdali agendu výberového konania priamo do jeho rúk," spresnil. Dodal, že od 1. augusta bude oprávnený na vykonávanie výberových konaní na sudcov NSS SR namiesto Súdnej rady predseda tohto nového súdu.

Od stredy (7. 4.) do piatka predstúpili pred Súdnu radu 15 uchádzači. Prvým bol advokát Stanislav Ďurica, po ňom vyššia súdna úradníčka na Okresnom súde (OS) Bratislava V Lucia Horváthová a asistent sudcu Najvyššieho súdu Alexander Vagovics. V stredu poobede absolvoval vypočutie docent z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Vačok. Tiež predseda správneho kolégia Krajského súdu (KS) v Košiciach a v súčasnosti stážista na správnom kolégiu Najvyššieho súdu SR Pavol Naď, ktorý je zároveň aj uchádzačom o pozíciu šéfa NSS SR.

Vo štvrtok (8. 4.) absolvovali vypočutie advokát Peter Oravec, sudkyňa na OS Bratislava V Ina Šingliarová, súdna poradkyňa na Ústavnom súde Lenka Popovičová. Tiež prokurátor netrestného odboru Generálnej prokuratúry SR Marián Fečík a právny poradca sudcu Ústavného súdu Vladimír Bela.

Tretí deň vypočula Súdna rada ďalších piatich uchádzačov. Najskôr sudkyňu OS Bratislava I na obchodnom úseku Danu Jelínkovú Dudzíkovú. Po nej absolvovala vypočutie advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková. Ďalšími vypočutými boli advokáti Martin Cibuľa, Juraj Danko a sudkyňa KS v Bratislave Anna Peťovská.

Výberové konanie na sudcov NSS SR, ktoré sa začalo v stredu doobeda, pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti. Verejné vypočutia uchádzačov potrvajú do 14. apríla (okrem víkendu). Hlasovanie a vyhlásenie výsledku prvého kola výberového konania sa má uskutočniť 15. apríla od 15.00 h.