Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Súhrn parlamentom odhlasovaných návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR prináša súhrn parlamentom prerokovaných návrhov.

Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili lex atentát, teda balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.


Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto hlavy štátu a vo štvrtok opätovne schválili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. Do parlamentu ju vrátila ešte predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová. Novela má priniesť viaceré zmeny v oblasti výrubu drevín.


Bratislava 27. júna (TASR) - Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov má byť Rada pre mediálne služby (RpMS). Vyplýva to z návrhu novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie (EÚ), ktorý vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. O návrhu rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.


Bratislava 27. júna (TASR) - Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR sa stala Zuzana Valková. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju do funkcie zvolili na návrh vlády vo štvrtkovom hlasovaní.


Bratislava 27. júna (TASR) - Osoby, uzatvárajúce manželstvo, si nebudú môcť vybrať spoločné priezvisko zložené z priezvisk oboch snúbencov. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu zákona o mene a priezvisku, ktorú predložili poslankyne z klubu PS. Uzákoniť tiež chceli, aby si ženy mohli vybrať priezvisko bez koncovky slovenského prechyľovania bez ohľadu na ich národnosť a potrebu jej deklarácie.


Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci za PS neuspeli s novelou Trestného zákona. Navrhovali v nej rozšíriť kategóriu osôb pri trestnom čine spáchanom z osobitného motívu. Návrh vo štvrtkovom hlasovaní odmietla Národná rada (NR) SR.


Bratislava 27. júna (TASR) - Náborový príspevok pre sestry a pôrodné asistentky vo výške osemnásobku minimálnej mzdy sa nezavedie. Rovnako sa nezavedie ani náborový príspevok pre praktické sestry - asistentky vo výške päťnásobku minimálnej mzdy. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch. Zmenu cez ňu chceli presadiť poslanci Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH).


Bratislava 27. júna (TASR) - Inštitút školského ombudsmana sa nezriadi. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli návrh zákona z dielne poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.


Bratislava 27. júna (TASR) - Národná rada (NR) SR vo štvrtok odmietla novelu zákona o osvedčovaní listín a podpisov na listinách okresnými úradmi a obcami z dielne skupiny opozičných poslankýň za PS. Navrhovali v nej zaviesť povinnosť pre samosprávu, aby pri osobách, ktoré by sa zo zdravotných dôvodov nemohli dostaviť do úradnej miestnosti, vykonali osvedčenie podpisu v mieste ich trvalého či prechodného pobytu alebo na inom vhodnom mieste.


Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok nevzali na vedomie výročnú správu o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2023. Zo správy vyplýva, že medzi priority Ústavu pamäti národa (ÚPN) v minulom roku patrilo napĺňanie zákona o pamäti národa, aplikácia zákonov o protikomunistickom odboji, delimitácie dokumentov z rezortu spravodlivosti, ako aj riešenie priestorovej situácie ústavu.


Bratislava 27. júna (TASR) - Rade pre mediálne služby (RpMS) v priebehu vlaňajška doručili 361 podnetov o obsahu vysielania rádií, televízií, internetového vysielania či audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie. Z 299 vybavených podnetov vyhodnotila 14 ako opodstatnených. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v SR a o činnosti RpMS za rok 2023, ktorú vo štvrtok neodobrili poslanci Národnej rady (NR) SR.