Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Súhrn parlamentom odhlasovaných návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR ponúka súhrn parlamentom odhlasovaných návrhov.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru sa stane jednotným kontaktným miestom na výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku. Na základe analýzy hrozieb bude postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.





Bratislava 23. októbra (TASR) - Podmienky práce vojakov by sa mali upraviť. Vyplýva to z vládnej novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania. Návrh podľa rezortu obrany, ktoré za úpravou stojí, prispeje k stabilizácii vojenského personálu a zatraktívneniu štátnej služby.





Bratislava 23. októbra (TASR) - Výška príspevku štátu cirkvám by sa mala upravovať mierou rastu minimálnej mzdy. Zmenu prináša návrh novely zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorý v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.





Bratislava 23. októbra (TASR) - Nový zákon o kritickej infraštruktúre má priniesť zvýšenie odolnosti kritických subjektov, ako aj kroky, ako reagovať na vyvíjajúce sa bezpečnostné výzvy. Zámerom je tiež prispôsobovanie sa novým hrozbám. Návrh legislatívy z dielne ministerstva vnútra posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu do druhého čítania. Nový zákon má nahradiť pôvodné znenie legislatívy, ktorá sa zaoberá len problematikou identifikácie kritickej infraštruktúry z hľadiska hospodárskych záujmov SR.





Bratislava 23. októbra (TASR) - Od roku 2025 by mohli mať Slováci možnosť využiť aj elektronické verzie dvoch základných a najviac používaných dokladov - občianskeho preukazu a vodičského preukazu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorým sa mení aj zákon o občianskych preukazoch. Návrh legislatívy v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.





Bratislava 23. októbra (TASR) - Podmienky pri evidencii motorových vozidiel podnikateľov i verejnosti by sa mali zjednodušiť. Rezort vnútra navrhuje zaviesť jednorazové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C a M. Tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C by zároveň mali po novom vydávať len okresné úrady. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorý v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.





Bratislava 23. októbra (TASR) - Vydávanie náhradného cestovného dokladu Európskej únie (EÚ) by sa malo riadiť novými pravidlami. Zavádzajú sa v nadväznosti na smernicu Rady EÚ. Tento doklad vydávajú zastupiteľské úrady SR v zahraničí občanom iného členského štátu EÚ, ktorý nemá na danom území tretieho štátu diplomatické alebo konzulárne zastúpenie. Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch z dielne Ministerstva vnútra SR, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.





Bratislava 23. októbra (TASR) - Do legislatívy by sa mala zaviesť povinnosť deklarovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu Európskej únie. Neuposlúchnutie výzvy ozbrojeného príslušníka finančnej správy na oznámenie prepravy hotovosti v sume presahujúcej 10.000 eur alebo uvedenie nesprávneho údaju o sume by sa mohlo posudzovať ako priestupok. Vyplýva to z navrhovaných úprav zákonov, ktoré sú súčasťou novely zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Materiál v stredu posunula Národná rada (NR) SR do druhého čítania.