Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Súhrn vládou prerokovaných návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR prináša sumár vládou prerokovaných návrhov.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Štát preplatí samosprávam výdavky súvisiace so záchrannými prácami počas siedmich mimoriadnych situácií vo výške 105.654 eur. Ďalších 4500 eur pôjde obyvateľom obce Krajná Bystrá, ktorých postihol požiar bytového domu. Vyčlenenie financií v stredu schválila vláda.




Bratislava 25. septembra (TASR) - Ministerstvo obrany SR plánuje 6. októbra na Dukle a vo Svidníku oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Ich súčasťou má byť prezentácia vojenského múzea aj prelet leteckej techniky. Oslavy budú stáť takmer milión eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) poskytne prostriedky z plánu obnovy a odolnosti (POO) 22 samosprávam z najmenej rozvinutých regiónov, ktoré zriadia najneskôr do apríla 2025 Centrá zdieľaných služieb (CZS). Vytvorenie centier, ktoré majú posilniť administratívne kapacity a efektivitu verejnej správy, bude splnením míľnika v rámci 6. žiadosti o platbu z POO.




Bratislava 25. septembra (TASR) - Kandidátmi na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku sú Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka. Ich kandidatúru na návrh Súdnej rady SR v stredu schválila vláda.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá bola navrhnutá ako jedna z výhod pre investorov v rámci projektu štátom podporovaného nájomného bývania, nie je štátnou pomocou, ktorej zlučiteľnosť by mala Európska komisia (EK) posudzovať. Vyplýva to z informácie o pokroku implementácie systému štátom podporovaného nájomného bývania z dielne Ministerstva dopravy SR, ktorú v stredu schválila vláda.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Nové legislatívne pravidlá vlády SR spresňujú pravidlá používania prechodných ustanovení a obmedzia obsahové zmeny v novelách právnych predpisov. Vyplýva to z nových Legislatívnych pravidiel vlády SR, ktoré v stredu schválil kabinet.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má zazmluvnených takmer 300 miliónov eur z eurofondov v rámci Programu Slovensko. Vykonáva kroky, aby sa do konca roka podarilo zakontrahovať 600 miliónov eur. V tomto roku tiež nebude žiaden míľnik z plánu obnovy v oblasti životného prostredia prekážkou, aby Slovensko nemohlo podať žiadosť o piatu platbu. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu prerokoval vládny kabinet.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) poskytol v roku 2023 v rámci svojej dotačnej schémy finančné prostriedky v sume 2.319.316 eur pre 806 projektov z 27 krajín, v ktorých zahraniční Slováci vykonávajú aktivity na zachovanie slovenského jazyka a národnej identity. Vyplýva to zo Správy za rok 2023 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a návrhu programu štátnej politiky vo vzťahu ku krajanským komunitám na rok 2025. Správu úradu v stredu schválila vláda.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Návrh novely zákona o ochrane pamiatkového fondu predloží Ministerstvo kultúry (MK) SR v neskoršom termíne. Stredajším uznesením vlády sa zrušil pôvodný septembrový termín tohto roka. Rezort vysvetlil potrebný odklad pokračujúcou diskusiou o znení legislatívnej úpravy.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Vzťahy medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ) a Čilskou republikou by sa mohli zintenzívniť a prehĺbiť. Vyplýva to z rozšírenej rámcovej dohody medzi EÚ a Čile, s ktorej uzavretím v stredu súhlasila vláda. Vládny kabinet zároveň odporúča Národnej rade SR, aby s rozšírenou rámcovou dohodou súhlasila. Rovnako prezidentovi Petrovi Pellegrinimu, aby ju po odsúhlasení parlamentom ratifikoval.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal podpísať vykonávací protokol k readmisnej dohode medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou z roku 2007. Protokol určuje príslušné slovenské a ukrajinské orgány zodpovedné za readmisiu osôb či hraničné priechody, ktoré majú byť pri readmisii použité. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Slovensko súhlasí s uzavretím dohody o partnerstve medzi Európskou úniou (EÚ) a jej členskými štátmi a členmi Organizácie afrických, karibských a tichomorských štátov (OAKTŠ). Súhlas s uzavretím dohody vyslovila na svojom stredajšom rokovaní vláda.





Bratislava 25. septembra (TASR) - Vláda na stredajšom rokovaní zrušila uznesenia kabinetu Eduarda Hegera z marca 2022 o Koncepcii športu na roky 2022 - 2026. Dôvodom zrušenia je neaktuálnosť jednotlivých uznesení týkajúcich sa prijímania i vyhodnocovania opatrení na dosiahnutie cieľov koncepcie.