Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

ŠÚKL: Od polovice apríla lekárne odovzdali 237 ton liekového odpadu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ústav pripomína, že nespotrebované lieky sa nesmú zahadzovať do bežných smetných nádob ani splachovať v toalete.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Od 15. apríla odovzdali lekárne 237 ton liekového odpadu. Do jarného zberu sa zapojilo 2050 lekární. Plynule naň nadväzuje jesenný zber, ktorý sa začal v pondelok. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Lucia Balážiková.

"Uvedené množstvo predstavuje kumulovaný odpad z jesenného turnusu v roku 2023 a jarného zberu tohto roka, ktoré sa z technických príčin uskutočnili spoločne. V roku 2023 sa jesenný zber neuskutočnil kvôli dočasnému uzavretiu spaľovní určených na likvidáciu nebezpečného liekového odpadu," podotkla Balážiková.

Hovorkyňa informovala, že ŠÚKL lekárňam sprostredkoval aplikáciu, pomocou ktorej môžu nahlasovať množstvo liekového odpadu. Ústav si od nej sľubuje zvýšenie efektivity zberov odpadu. Balážiková lekárne vyzvala, aby svoje množstvá nahlásili do konca septembra.

Ústav zároveň pripomína, že nespotrebované lieky sa nesmú zahadzovať do bežných smetných nádob ani splachovať v toalete. Mohli by kontaminovať pôdu či spodné vody.

"Nespotrebované lieky a lieky po exspirácii je potrebné odniesť do ktorejkoľvek lekárne. Je dôležité, aby lieky boli iba vo vnútornom obale - ako napríklad blister, sklenená či plastová nádoba, hliníková tuba a podobne," uviedla Balážiková s tým, že vonkajší obal či príbalový leták sa môžu recyklovať. Medzi liekový odpad nepatria ani výživové doplnky, kozmetika či zdravotnícke pomôcky.

Na hromadenie pacientami nespotrebovaných liekov v lekárňach v januári upozornili Slovenská lekárnická komora a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární. Poukázali na to, že ŠÚKL zber naposledy zabezpečil v marci minulého roka. Ten reagoval, že vlaňajší jesenný zber bol obmedzený, a to z dôvodu zatvorenia spaľovní a vzhľadom na ukončenie pôvodnej zmluvy platnej do 31. decembra.