Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 31. august 2024Meniny má Nora
< sekcia Slovensko

Sulyok po schôdzke s Pellegrinim:Dialóg Maďarska a SR treba posilňovať

Slovenský prezident Peter Pellegrini (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok počas uvítacieho ceremoniálu v Budapešti 18. júla 2024. Foto: TASR/DUNA/MTI

Slovenský prezident sa po schôdzke s jeho maďarským náprotivkom stretol s predsedom maďarského parlamentu Lászlóom Kövérom.

Budapešť 18. júla (TASR) - Bilaterálny dialóg medzi Maďarskom a Slovenskom treba nielen udržiavať, ale aj posilňovať, aby tieto krajiny mohli ešte viac slúžiť vlastným národným záujmom na regionálnej a európskej úrovni, ako aj záujmom vyplývajúcim zo strategického partnerstva oboch krajín. Uviedol to vo štvrtok v Budapešti maďarský prezident Tamás Sulyok na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.



"Na stretnutí sme sa dotkli niekoľkých prioritných oblastí zameraných na posilnenie strategického partnerstva," povedala maďarská hlava štátu.

Sulyok dodal, že v súvislosti s tým, že Maďarsko predsedá Rade Európskej únie, požiadal Pellegriniho o podporu Budapešti v sprostredkovaní presadzovania obmedzenia nelegálnej migrácie, posilnenia európskej obrannej politiky, poľnohospodárskej politika EÚ zameranej na poľnohospodárov a skutočných riešení demografických výziev.

Maďarský prezident ďalej podčiarkol, že jeho krajina odmieta všetky formy agresie. "Ľudská dôstojnosť je nedotknuteľná, treba ju rešpektovať, vyžadovať jej rešpektovanie a chrániť ju," dodal s poznámkou, že je hlboko odsúdeniahodné, keď agresori konajú proti mieru vojenskou silou, teroristickým činom či atentátom proti jednotlivcom.

Prezidenti hovorili aj o situácii národnostných menšín a zhodli sa, že podpora spolunažívania je v záujme oboch strán.

Slovenský prezident sa po schôdzke s jeho maďarským náprotivkom stretol s predsedom maďarského parlamentu Lászlóom Kövérom.

V závere oficiálne návštevy Maďarska Pellegrini položí veniec k pamätnej tabuli Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, dvoch slovenských židov, ktorí v apríli 1944 úspešne ušli z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)