Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: Ministerstvo začína obstarávať cestné kamerové systémy

Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas tlačovej konferencii, v stredu 28. augusta 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Cieľom obstarávania systémov je podľa neho zníženie nehodovosti na rizikových úsekoch. Na kamery budú vodiči podľa neho upozorňovaní.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR začína obstarávať cestné kamerové systémy. Predpokladá, že za ne zaplatí asi 64 miliónov eur. Nasadené budú na úsekoch ciest, ktoré majú najvyššie počty dopravných nehôd. Po rokovaní vlády o tom v stredu informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

"Systém, (pozn. TASR) vie posúdiť, či vodič počas jazdy telefonoval, mal zapnutý pás, zastavil na červenej či nepredbiehal tam, kde predbiehať nemal. Čiže to budú kamerové systémy 21. storočia," vyhlásil o systémoch Šutaj Eštok.

Cieľom obstarávania systémov je podľa neho zníženie nehodovosti na rizikových úsekoch. Na kamery budú vodiči podľa neho upozorňovaní.

Do verejného obstarávania zaradil rezort aj systémy úsekového merania. Minister vyhlásil, že budú nasadené najmä v tuneloch.

Pôvodné verejné obstarávanie z roku 2023, ktoré ministerstvo vnútra pred časom zrušilo, dostalo podľa ministra 500 pripomienok, s ktorými sa musel rezort vyrovnať.

Hovorca ministerstva Matej Neumann informoval, že predmetom zákazky je 213 stacionárnych rýchlomerov, 48 analytických kamier a 18 úsekových rýchlomerov.

Úsekové rýchlomery nemerajú rýchlosť vozidiel v jednom bode, ale na celom úseku. Podľa ministerstva tak dokážu eliminovať správanie vodiča, ktorý by chcel spomaliť iba pred radarom a následne opäť zrýchliť.

"Po úspešnom verejnom obstarávaní by sa nové zariadenia na cestách mohli objaviť najneskôr v druhej polovici budúceho roka. Od ich nasadenia očakáva rezort vnútra aj úsporu času a zjednodušenie práce príslušníkov Policajného zboru, ktorí sa tak budú môcť venovať ďalším povinnostiam," dodal Neumann.

Hovorca spresnil, že spolu so zariadeniami rezort vysúťaží aj dopravné značenie, príslušenstvo, zdroje energie, servis či transakčný modul. O tom, kto vybavenie dodá, nebude podľa hovorcu rozhodovať len cena, ale aj kvalita, ktorá bude predstavovať 50 percent kritérií.