Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: Rozhodnutie ÚS berie vietor z plachiet súčasnej opozície

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Je podľa neho najvyšší čas, aby opozícia začala rešpektovať mandát vlády, realizáciu jej politiky, ktorý pochádza z výsledkov slobodných a demokratických volieb.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. júla (TASR) - Rozhodnutie Ústavného súdu SR berie vietor z plachiet súčasnej opozície, keďže potvrdilo, že proces prijímania zákona, ani zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry neboli v rozpore s Ústavou SR. V reakcii na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR to uviedol predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

"Rozhodnutie Ústavného súdu týmto teda berie vietor z plachiet predstaviteľom súčasnej opozície a usvedčuje ich, že účelovo zavádzali ľudí a umelo živili protesty, ktorých cieľom bolo v tom čase jediné - podpora Ivana Korčoka," zdôraznil Šutaj Eštok. Je podľa neho najvyšší čas, aby opozícia začala rešpektovať mandát vlády, realizáciu jej politiky, ktorý pochádza z výsledkov slobodných a demokratických volieb. Deklaroval pripravenosť na konštruktívnu kritiku z radov opozície.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) zdôraznila, že podľa Ústavného súdu vláda konala v súlade s ústavou. "Po tomto rozhodnutí by mala opozícia nechať pracovať vládu a prispieť k upokojeniu vyhrotenej situácie na Slovensku, ktorú šesť mesiacov vyvolávala na slovenských námestiach," podotkla na sociálnej sieti.

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.